ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a dăruit încercatei familii Smicală o icoană care arată lucrarea tainică a lui Dumnezeu în viața lor, PS Macarie al Europei de Nord a oficiat sâmbătă un parastas pentru Mihai Eminescu la Parohia Borås din Suedia.

Ierarhul a spus că versurile lui îi ajută pe românii din diaspora să-și cultive identitatea de credință și neam, transmite Basilica. „Da, de credință și de neam, fiindcă Mihai Eminescu a fost un mare patriot, dar a fost și un credincios evlavios, care a iubit Biserica strămoșească și deseori era pelerin la mănăstirile noastre și în mod deosebit la Mănăstirea Agafton, unde avea câteva mătuși călugărițe.”, a spus Episcopul.

„Înainte de a trece la cele veșnice, a spus celor apropiați că ar dori să aibă mormântul lângă o biserică și să poată asculta liturghia și să cânte imnul Lumină lină, așa cum îl cântau măicuțele atunci când era ele pelerin la Mănăstirea Agafton din părțile Botoșanilor”, a mai amintit Episcopul Europei de Nord despre Poetul Național. 

Mihai Eminescu „a fost drept și a fost curajos. Nu a făcut niciun fel de compromis într-o lume și într-o vreme când multe  conștiințe erau de vânzare”, a adăugat ierarhul.

„Poetul nostru național ne învață să avem nădejde, să avem credință și inima noastră să o ținem sus neîncetat și să nu facem niciun fel de compromis”, a încheiat Preasfințitul Părinte Macarie. 

În predica sa de ieri, după cum puteți asculta în filmarea de mai jos, ierarhul s-a referit și la problemele zilei pe plan mondial, întrebând: „Au mai existat oare timpuri în care omul sănătos să fie considerat un pericol?”

„Din nefericire, în numele iubirii și în numele binelui comun, în zilele noastre, chiar și cei sănătoși, chiar și cei curați sunt ostracizați și sunt considerați un pericol pentru societate. Iată, vedem cu ochii noștri, ceea ce se întâmplă cu un sârb, cu un frate de-al nostru în credință, cu unul dintre cei mai buni jucători din tenisul mondial, Novak Djokovici, pe care l-am pomenit și acum, la dumnezeiasca Liturghie. Oare am mai trăit noi timpuri în care omul sănătos să fie considerat un pericol public, să fie exclus din comunitate? Nu cred! Tocmai de aceea trebuie să ne rugăm pentru cei care suferă pe nedrept. Din nefericire, în ochii celor puternici ai acestei lumi sunt vinovate victimele și nu persecutorii.”, a spus, în predica sa, Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord. 

 

VIDEO: