ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PS Sebastian, episcopul Slatinei și Romanaților, a făcut o paralelă între eroii neamului, cinstiți joi de Înălțarea Domnului, și sfinții părinți mărturisitori la Primul Sinod Ecumenic, cinstiți în duminica a șaptea după Paști. Potrivit ierarhului, „eroii” Bisericii sunt sfinții și mărturisitorii care au pătimit pentru Hristos. Modelul acestora se cere urmat și de creștinii de astăzi, în contextul tot mai deselor atacuri împotriva dreptei credințe și a Bisericii. 
 
„Biserica își are și ea „eroii” ei. Sunt sfinții, iar astăzi se face pomenirea specială a unora dintre ei − a Sfinților Părinți care au participat la Sinodul I Ecumenic, în anul 325.

Abia se eliberase Creștinismul de persecuțiile romane care au căutat să nimicească învățătura Mântuitorului Hristos, când Sfântul Constantin cel Mare ― întâiul împărat roman care a înțeles că religia creștină nu este nici periculoasă și nici păguboasă pentru imperiu, ci dimpotrivă este o religie nobilă și superioară ― a chemat în cetatea Niceea 318 reprezentanți ai lumii creștine din vremea aceea, ca să se pronunțe asupra primei mari erezii care a zguduit-o. Era vorba de teoria preotului Arie din Alexandria Egiptului, care pretindea că Domnul Hristos nu este Dumnezeu adevărat, de o ființă cu Tatăl, ci doar o creatură, eventual una superioară sau perfectă.

Între participanții la sinod a fost și Sfântul Ierarh Nicolae, despre care se spune că, auzind blasfemiile pe care le susținea Arie și aprinzându-se de râvnă sfântă, i-a tras aceluia o palmă – gest sancționat de împărat, dar nu și de Domnul Hristos, Care l-a repus în cinste, în chip minunat. De asemenea, la Niceea a fost prezent și Sfântul Spiridon, care a „demonstrat” deoființimea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh prin cunoscuta minune cu cărămida.

Arie însă nu s-a lăsat înduplecat nici de înțelepciunea, nici de sfințenia și nici de minunile Părinților. Părăsind sinodul, s-a întors în patria sa și a continuat să răspândească aceeași erezie, fapt pentru care Dumnezeu l-a și pedepsit la scurtă vreme cu sfârșit năprasnic, pentru a pune capăt ereziei lui”.

În contextul în care atacurile împotriva Bisericii și a Domnului Iisus Hristos devin la fel de frecvente ca în epocile dominate de păgânism, ierarhul îi îndeamnă pe creștini să redescopere modelele sfinților și mărturisitorilor care au biruit asemenea atacuri din Antichitate până în postmodernism.

„De-a lungul istoriei, Biserica a trebuit să facă față multor atacuri îndreptate împotriva Întemeietorului ei:

– Unii s-au îndoit că Iisus Omul a fost și Dumnezeu adevărat (arienii);
– Alții că Mesia Hristos a fost și om (dochetiștii);
– Unii L-au crezut un biet profet (iudeii);
– Alții, un personaj istoric oarecare (ateii).

Mai nou, contemporanii noștri se luptă:

– să-L evacueze din școli, sub pretextul unei educații libere de prejudecăți;
– să-I limiteze prezența în spațiile publice, de dragul Multiculturalismului;
– să-I interzică supranumele de Hristos (Mesia), pentru că nu este politic corect;
– ba chiar să-L alunge cu totul din biserici, pentru că… „dăunează grav sănătății” (Sfânta Împărtășanie, în contextul pandemiei de Covid-19).

Până unde se va merge cu persecuția aceasta, oare, fraților? Se vor mai opri vreodată, din prigoane, dușmanii Lui? Unele cărți sfinte ne prevestesc că, până la urmă, războiul va fi total!…

Sfinții Părinți participanți la Sinodul I Ecumenic, veniți din toate laturile Imperiului Roman, purtau pe trupurile lor urmele încă nevindecate ale rănilor pe care le suferiseră cu vitejie în timpul persecuțiilor abia încheiate. Au venit unii cu ochi scoși, alții cu brațe tăiate, alții cu trupurile pline de răni − mărturisitori care suferiseră pentru Hristos, gata să-și dea și viața pentru credință. Aceștia sunt „eroii” Bisericii noastre!

Noi oare vom putea răbda prigoanele și presiunile de tot felul la care este supus tot mai mult și creștinismul nostru? Vom putea sta împotriva persecutorilor cu tărie și curaj, asemenea sfinților de altădată? Putea-vom mărturisi credința neclătinați și neînfricați? Vom putea fi și noi, adică, la rândul nostru, „eroi”?

Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, urmând exemplul Sfinților Părinți de astăzi, să fim și noi vajnici și neclintiți mărturisitori ai învățăturii acesteia sfinte, pentru care a murit Domnul Hristos și pentru care și-au dat viața atâția mucenici și „eroi” sfinți, peste veacuri!”, a îndemnat PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, citat de Cuvântul Ortodox.


http://www.cuvantul-ortodox.ro/cuvantul-ierarhului-ps-sebastian-episcopul-slatinei-eroi-au-fost-eroi-sunt-inca-noi-oare-vom-putea-rabda-prigoanele-si-presiunile-de-tot-felul-la-care-este-supus-tot-mai-mult-si-crestinismul-nostru/