ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, le-a vorbit, duminică, credincioșilor aflați la Mănăstirea Radu Vodă, despre societatea contemporană care, dominată de lucrurile lumești, materiale, Îl alungă pe Iisus Hristos.  Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul avertizat însă că „fără Hristos, fie că ne aflăm în școală sau în orice altă instituție, suntem de fapt într-o amară robie. Fără legătura cu Dumnezeu nu suntem liberi”.


În omilia rostită,  Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul a subliniat pericopa evanghelică ce face referire la vindecarea de către Hristos a doi demonizați din cetatea Gadara, scrie basilica.ro. Ierarhul a evidențiat faptul că, după cum în vechime Hristos a fost alungat din cetate, în societatea contemporană El este izgonit din viața oamenilor și din spațiul public.

Strigătul „Ce ai cu noi Iisus Fiul lui Dumnezeu” este auzit tot mai des astăzi în lume pentru că sunt mulți care nu vor să îl primească în viața lor. Sub diferite pretexte, din nefericire Mântuitorul este rugat tot mai des să plece din școli, din instituțiile publice, să plece de oriunde și să rămână departe pentru a nu-i deranja pe cei care vorbesc despre anumite drepturi. De fapt ei, ca și noi, caută tot mai mult robirea de lucrurile care trec și de păcatele care ne despart de Dumnezeu, a spus PS Timotei.

Curtea așezământului monahal a fost neîncăpătoare pentru credincioșii care au participat duminică, 9 iulie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al mănăstirii. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Din soborul slujitor a făcut parte arhim. Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii, dar și slujitori ai așezământului monahal.

Un alt aspect abordat de PS Timotei în predica sa a fost dumnezeirea Mântuitorului Hristos. Ierarhul a explicat că demonii cred, se cutremură și îl mărturisesc pe Fiul lui Dumnezeu în pofida celor care îl tăgăduiesc pentru că atunci, ca și acum, sunt foarte mulți oameni care îl contestă pe Mântuitorul lumii.

O altă patimă a lumii de astăzi constă în preocuparea de cele materiale, mai mult decât de cele spirituale, asemănându-ne celor din Gadara, a spus Ierarhul. Adeseori observăm că atunci când încercăm să biruim întunericul din noi suntem preocupați mai mult de lucrurile care trec, de cele lumești.

„Oamenii se bucură mai mult de câștigul material decât de vindecarea cuiva, mai ales a unor oameni suferinzi, demonizați, așa cum a fost cazul celor din evanghelie. În loc să se bucure de vindecarea celor doi concitadini, locuitorii din Gadara s-au întristat pentru paguba produsă prin moartea porcilor care le aducea un câștig bun„. 

În activitățile de unde Hristos este alungat totul se ruinează pentru că acolo nu mai este binecuvântarea lui Dumnezeu, nu mai este viață, a explicat Preasfinția Sa. „Acest lucru îl observăm din faptul că pe malul lacului Ghenizaret, unde altădată a fost cetatea Gadarenilor, acum mai există doar câteva peșteri părăsite. Nu mai este nimic pentru că l-au alungat pe Dumnezeu din viața lor. Cetatea nu se mai află în picioare pentru că acolo unde Dumnezeu nu este chemat și rugat să rămână, totul se pustiește. Amintirea oamenilor și a locurilor se pierde.„a mai spus înaltul Ierarh.

Duminica a 5-a după Rusalii (Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei)

„În vremea aceea, trecând Iisus dincolo, în ținutul Gadarenilor, L-au întâmpinat doi demonizați care ieșeau din morminte, atât de cumpliți, încât nimeni nu putea să treacă pe calea aceea. Și, iată, au început să strige și să zică: Ce ai cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuiești? Departe de ei era o turmă mare de porci, păscând. Iar demonii Îl rugau, zicând: Dacă ne scoți afară, lasă-ne să intrăm în turma de porci. Atunci El le-a zis: Duceți-vă! Iar ei, ieșind, s-au dus în turma de porci. Și îndată toată turma s-a aruncat de pe țărm în mare și a pierit în apă. Iar păzitorii au fugit și, ducându-se în cetate, au spus toate cele întâmplate cu demonizații. Și, iată, toată cetatea a ieșit în întâmpinarea lui Iisus și, văzându-L, L-au rugat să plece din hotarele lor. Iar Iisus, intrând în corabie, a trecut marea și a venit în cetatea Sa.”  Matei 8, 28-34; 9, 1