ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un episcop îndepărtat din dieceza sa de Papa Francisc anul trecut, după ce s-a opus obligativității de vaccinare COVID, vorbește despre demiterea sa larg criticată. Episcopul Daniel Fernández Torres a rupt luni de tăcere cu o declarație recentă, marcând un an de când „am fost „îndepărtat" din serviciul meu pastoral ca episcop al iubitei mele dieceze de Arecibo, Puerto Rico", scrie LifeSiteNews.

„Simt în continuare aceeași perplexitate pe care am simțit-o când mi s-a cerut brusc să demisionez și când, în mod pripit, s-a realizat îndepărtarea mea", a scris el într-o scrisoare adresată „tuturor celor care m-au însoțit spiritual".

„După un an, reafirm exact aceleași cuvinte din declarația publică pe care am făcut-o la 9 martie 2022", a adăugat el. „În acest timp, am descoperit semnificația de a fi martor al beatitudinilor mai degrabă decât de a le predica". În declarația sa din 20 martie 2022, episcopul de Arecibo a denunțat îndepărtarea sa de către Papa Francisc ca fiind „o acțiune total nedreaptă".

„Nu a fost făcut niciun proces împotriva mea", a spus el la acea vreme, „și nici nu am fost acuzat în mod oficial de ceva, și pur și simplu, într-o zi, delegatul apostolic mi-a comunicat verbal că Roma îmi cerea să demisionez. Am fost informat că nu comisesem nicio infracțiune, dar că se presupune că „nu fusesem ascultător față de papa și nici nu fusesem în suficientă comuniune cu frații mei episcopi din Puerto Rico”, a mai explicat prelatul. „Mi s-a sugerat că, dacă demisionez din dieceză, voi rămâne în slujba Bisericii în cazul în care, la un moment dat, va fi nevoie de mine într-o altă poziție; o ofertă care, de fapt, îmi dovedește nevinovăția".

Noua scrisoare a episcopului subliniază durerea sa de a fi înlăturat  din scaunul său, dar îi îndeamnă pe catolicii indignați de scandalurile din Biserică să „se roage și să aibă încredere".

„Când am intrat la Seminar în 1990, am făcut-o plin de speranță și convins că Dumnezeu m-a chemat să slujesc Biserica pentru tot restul vieții mele. Dar, dintr-o dată... „s-a tăiat firul poveștii" și eu am fost „înlăturat", a scris el. „Prin urmare, pot să-mi însușesc acele cuvinte din Cântare, pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea le-a comentat în mod strălucit într-una dintre catehezele sale". El a citat audiența generală a Sfântului Ioan Paul al II-lea din februarie 2002 despre Cântecul regelui Ezechia, în care Sfântul Părinte a subliniat că Dumnezeu răspunde la rugăciunile celor care suferă, „deși nu întotdeauna în moduri care coincid cu ceea ce ne așteptăm":

Domnul nu este indiferent la lacrimile celui care suferă și răspunde, consolează și salvează, deși nu întotdeauna în moduri care coincid cu ceea ce ne așteptăm. Este ceea ce mărturisește Ezechia la sfârșit, încurajându-i pe toți să spere, să se roage, să aibă încredere, cu certitudinea că Dumnezeu nu-și va abandona creaturile: „Domnul este salvatorul nostru; vom cânta la instrumente cu coarde în casa Domnului în toate zilele vieții noastre" (v. 20).

„Aceasta este invitația mea pentru toți cei care m-au însoțit în durere pentru Biserică, care este scandalizată de unele evenimente actuale, inclusiv de abuzurile pe care le-am suferit, în mijlocul cărora încerc să continui să o slujesc: așteptați, rugați-vă și aveți încredere", a scris episcopul Fernández Torres.

„Prin această simplă reflecție vreau să-mi exprim recunoștința față de Dumnezeu și față de toți cei care s-au rugat pentru mine și care și-au exprimat sprijinul și apropierea față de mine în această perioadă și că au fost atât de mulți cei care au făcut acest lucru", a încheiat el. „Am primit toate acestea cu convingerea că sunt consolări divine nemeritate".

Francisc ignoră reacțiile masive după ce l-a destituit pe episcopul portorican

Papa Francisc l-a „eliberat" brusc pe episcopul Fernández Torres de grija pastorală a diecezei sale în martie 2022, fără a aduce acuzații oficiale împotriva sa și fără a da măcar o explicație. Măsura a stârnit critici pe scară largă și o serie de proteste și apeluiri la rugăciune în sprijinul episcopului, care era venerat de catolicii portoricani și necatolici deopotrivă. Episcopul Fernández Torres a fost ani de zile singurul prelat catolic de pe insulă care a luat în mod regulat apărarea vieții, a familiei și a libertății religioase, după cum a relatat LifeSite, și a servit drept„o referință morală pentru întreaga țară", potrivit unui senator portorican. 

„Prin el, s-a realizat o unitate de scop pentru protecția vieții umane în Puerto Rico, pentru protecția familiei naturale din țară, pentru protecția drepturilor fundamentale ale ființei umane", a declarat senatoarea Joanne Rodríguez Veve. Într-o declarație vehementă care denunță înlăturarea  episcopului, arhiepiscopul Hector Aguer, arhiepiscop emerit de Plata, Argentina, l-a descris pe acesta ca fiind „un om al lui Dumnezeu”.

„În urmă cu câțiva ani am fost invitat de episcopul Daniel să predic clerului. Am putut vedea atunci cum înflorește o anumită Biserică atunci când episcopul ei este un om al lui Dumnezeu” și-a amintit el. „Dar acest lucru nu interesează Roma". Amigos de Monseñor Daniel, un grup de laici care militează pentru episcopul Fernández Torres, a declarat într-un comunicat de presă săptămâna trecută că a strâns peste 30.000 de scrisori și semnături de susținere pentru el, dar că Vaticanul „nu a răspuns niciodată" la ele.

Grupul a deplâns faptul că „în ciuda apelului Papei de a asculta vocea laicilor și de a le oferi participarea în Biserică, scrisorile lor nu au primit niciodată un răspuns și nici nu s-a manifestat interes pentru a le asculta sau a le primi la Roma". Tratamentul brutal aplicat episcopului portorican „nu este "compatibil cu apelul făcut de Papa Francisc la o Biserică sinodală și milostivă și nici nu reflectă o conduită creștină autentică", a adăugat grupul de laici.