ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat luni Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sf. Grigorie Palama” din campusul universității bucureștene Politehnica. Ierarhul a vorbit despre sfințenie ca scop al vieții și despre rugăciunea isihastă și a binecuvântat noul așezământ al social, potrivit Basilica.ro.

 „Rugăciunea neîncetată a fost practică secole de‑a rândul de credincioșii mireni. Sfântul Apostol Pavel scria într‑una din epistolele trimise comunității din Tesalonic îndemnul acesta: «Rugați‑vă neîncetat!» Și o mulțime de creștini care au crezut în Hristos, au primit Botezul și au devenit membri ai Trupului tainic al Bisericii, Trupul tainic al lui Hristos, au dorit să împlinească sfatul acesta Sf. Grigorie Palama nu a elaborat o teologie proprie, ci doar a consemnat și a confirmat teologia experienței rugăciunii, a experienței vieții duhovnicești, atât din mănăstire, cât și din societatea creștină laică.De aceea, teologia lui nu este una aristotelică, nu este una filosofică, nu este una rațională, este o teologie mistică, care se naște din experiența celor care s-au învrednicit, ca urmare a ascezei, a ostenelilor, a rugăciunii neîncetate, să contemple cu ochii trupești, încă din lumea aceasta, lumina cea necreată a Taborului.Cunoașterea lui Dumnezeu nu este una rațională. Cunoașterea și apropierea de Dumnezeu, unirea cu El, se face prin împărtășirea acestei lumini necreate nouă, oamenilor, prin viața în Hristos. Această viață începe pentru noi din momentul Botezului.Iată, deci, că, de la Sf. Iachint de la Vicina, Sf. Teofana Basarab (din aceeași epocă) și până în vremea noastră, isihasmul a fost practicat în Biserica noastră românească cu mare intensitate.Când îi cinstim anul acesta pe sfinții isihaști, nu ne amintim doar de acești oameni ai rugăciunii, ci ne gândim la faptul că teologia lor, experiența lor ne este utilă și nouă astăzi, pentru că setea de rugăciune, setea de unire cu Dumnezeu este scrisă în «programul» nostru, pentru că am fost creați după chipul lui Dumnezeu și destinați să ajungem la unirea cu El. Sfințenia este împlinirea umanului și scopul pentru care trăim și ne pregătim.” a fost cuvântarea minunată a Preasfințitul Părinte. 

La final, ierarhul a trimis un mesaj din partea Părintelui Patriarh Daniel, membrilor campusului:„un cuvânt de binecuvântare profesorilor, studenților Universității Politehnice, dar și creștinilor care vin cu bucurie la această biserică, pentru frumusețea slujbelor, pentru frumusețea cântării, pentru acest climat din interior unde, la lumina candelelor și a lumânărilor, ne simțim într-un mediu care impune intrarea în interiorul conștiinței”.

A fost de asemenea, binecuvântat noul așezământ social al parohiei:

Frumosul moment s-a încheiat cu mulțumirile părintelui paroh Marian Mihai care le-a oferit prelaților o icoană și un buchet de flori. 

La eveniment au participat cadre didactice, studenți și membri ai Universității.