ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul de stat, cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia, a pronunțat vineri decizia că nu există impedimente la redarea statutului de moschee bazilicii Sfânta Sophia, fostă catedrală bizantină, convertită după 1453 în moschee, dar transformată în muzeu din 1934, potrivit Christianophobie, care citează France24

La doar două ore după aflarea deciziei judecătorești, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a semnat decretul de redeschidere a lăcașului de cult pentru rugăciunile islamice, potrivit unei postări pe Twitter.  

Guvernul islamist al președintelui Erdogan n-a încetat să militeze pentru revenirea la statutul de moschee a fostei catedrale, înmulțindu-și în ultimii ani provocările, prin faptul că a permis desfășurarea unor activități ale cultului musulman în acest monument emblematic al creștinismului.

Decizia controversată a justiției și președinției turce ar putea stârni numeroase și puternice reacții internaționale, la fel cum s-a întâmplat și înaintea adoptării ei.