Festivaluri, simpozioane, adunări populare, spectacole cu baloane de aer, statui și obeliscuri. Sunt doar câteva dintre cele 99 de proiecte pentru care Guvernul României pompează bani frumoși în Anul Centenarului. Așa au înțeles guvernanții să cinstească 100 de la Marea Unire. Nimic palpabil, nimic  care să dăinuie. Cu excepția Catderalei Neamului, după data de 1 Decembrie 2018 nimic trainic nu va rămâne peste timp. 
 
În tot acest timp,  zeci de monumente, case memoriale și clădiri istorice sunt lăsate în paragină, năpădite de buruieni. Este cazul Monumentului Ostașului Român din Sfântu Gheorghe, despre care ActiveNews a relatat aici. 
 
Istoricul George Damian prezintă, într-o postare pe Facebook, o nouă dovadă a lipsei totale de interes a autorităților, în Anul Centenarului, față de starea jalnică în care au fost lăsate astfel de monumente închinate eroilor căzuți pe fronturile de luptă în Primul Război Mondial.  „Poză cu Centenarul la Predeal: eroi, cruci și bălării mai mari decât crucile. Eroii nu mor niciodată, să nu vorbim urât de Centenar, să cânte muzica, să sfârâie grătarele”,  a comentat istoricul George Damian imaginea postată pe contul său de Facebook. 

Este vorba de  Cimitirul Eroilor de pe DN1 între Brașov și Predeal, despre care aflăm, de pe site-ul predeal.ro, că aici sunt  „eroii neamului, care, pe meleagurile Predealului, au stropit cu sângele jertfei pământul nedezdrobit al țării, în Primul Război Mondial. Un obelisc sobru, un zid protector realizat romboidal și o inscripție simplă: „Eroii Neamului 1916” te obligă să afli că aici s-au petrecut evenimente mari.”

Din păcate, așa cum se poate vedea, nimeni nu îi OBLIGĂ și pe cei care ar trebui se se îngrijească de starea unui astfel de loc sfânt să se mai ocupe de acest cimitir și măcar în acest an al Centenarului să mai smulgă din buruienile care sufocă crucile. 

 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews