ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eroii români, care au luptat în Primul Război Mondial, au fost comemorați la Mărășești, printr-o serie de evenimente- ceremonial militar și religios, discursuri oficiale și spectacol- care s-au încheiat marți seara, informează ȘtirileTVR.


Astfel, după un ceremonial militar și religios, la mausoleu a avut loc un spectacol de comemorare susținut de artiștii Gheorghe Zamfir, Laura Bretan, Paula Seling, Cristofor Aldea Teodorovici, Mihail Bucă, acompaniați de Orchestra Metropolitană București dirijată de maestrul Daniel Jinga și de Corul Bizantin „Tronos” al Patriarhiei Române.
 
La 102 ani de la jertfa ostașilor români, la Mausoleul de la Mărășești au răsunat: „Treceți batalioane române Carpații”, „Balada lui Avram Iancu” și semnalul „Liniștea”.
 
Prezent la eveniment, vicepremierul Mihai Fifor a declarat că sacrificiul eroilor nu a fost zadarnic și că avem responsabilitatea de a lăsa generațiilor următoare o țară unită, independentă și suverană.

„Mulțumim pentru țara pe care ne-ați lăsat-o, cu prețul vieții, unită, independentă, mândră și suverană. Vă asigurăm, dragii noștri buni și străbuni, că sacrificiul vostru nu a fost și nu va fi zadarnic. Înțelegem responsabilitatea pe care ați transferat-o pe umerii noștri, pentru că la rândul nostru trebuie să lăsăm celor care vin după noi o țară la fel de puternică, la fel de mândră, la fel de independentă", a spus Mihai Fifor, citat de Agerpres.
 
Imagini de la ceremoniile de la Mărășești puteți urmări AICI.

Cele mai cunoscute victorii ale Armatei Române din Primul Război Mondial au fost cele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din vara anului 1917.
Au fost trei mari victorii, desfășurate în urma unor operațiuni complexe, de apărare și menținere a liniei frontului, punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor. Soldații români au uimit o Europă întreagă prin eroismul lor, remarcat mai ales în lupta cu baioneta.