ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La inițiativa urmașilor unor luptători în rezistența anticomunistă din Dobrogea, căzuți în lupte sau executați sumar de fosta Securitate, și ale căror morminte nici astăzi nu sunt cunoscute, sâmbătă 19 ianuarie 2018, la catedrala arhiepiscopală din Constanța a fost oficiată o slujbă religioasă de înmormântare, după rânduiala Bisericii Ortodoxe. 

O slujbă de pomenire a fost oficiată, sâmbătă, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța, în memoria celor 380 de luptători din Rezistența anticomunistă din Dobrogea, căzuți în lupte sau executați sumar de fosta Securitate, dar ale căror morminte au rămas necunoscute.
Slujba de pomenire a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, după rânduiala Bisericii Ortodoxe Române, și a fost organizată la inițiativa urmașilor unor luptători în rezistența anticomunistă din Dobrogea.

La ceremonie a fost prezentă și Zoe Rădulescu, fiica lui Gogu Puiu, liderul mișcării de rezistență din Dobrogea, precum și reprezentanți ai Asociației „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”.

„Numeroși luptători arestați și condamnați de justiția comunistă la pedepse grele de detenție, au fost masacrați în secret de Securitate, în cadrul acelor transporturi ale groazei, cunoscute drept «trenurile morții». Rămășițele pământești ale acestora nu au fost niciodată restituite familiilor, pentru a fi înmormântate creștinește”, precizează reprezentanții Asociației.

Potrivit acestora, locurile în care au fost îngropați 380 dintre luptătorii din rezistența anticomunistă din Dobrogea rămân și astăzi necunoscute, în ciuda eforturilor făcute de urmași și de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Român pentru găsirea lor.

„Astăzi, la aproape șapte decenii de la lichidarea ultimelor rămășițe ale grupărilor de gherilă anticomunistă din Dobrogea, urmașii celor căzuți, alături de clerul Bisericii Ortodoxe Române, au luat inițiativa unei slujbe de înmormântare, prin care toți cei căzuți în condiții terifiante, fără de cruce și fără mormânt, să primească rânduiala cuvenită, întru odihna veșnică a sufletelor lor”, au spus sursele citate.

Rezistența armată anticomunistă din Dobrogea este apreciată de către istorici ca una dintre cele mai ample din România, ca număr de participanți și forță combativă. Regimul comunist, prin brațul său armat - Securitatea - a implicat în reprimarea mișcării de rezistență un aparat colosal, în condițiile în care ținutul Dobrogei adăpostea cea mai mare parte a trupelor sovietice de ocupație, fiind, totodată, prima regiune în care se experimenta, încă din 1949, colectivizarea agriculturii.

Un număr mare de combatanți și membri ai rețelelor de sprijin ai acestora aveau să facă sacrificiul suprem, căzând în luptă cu unitățile trupelor de securitate, sau fiind capturați și executați sumar de comuniști.

„Până când investigațiile viitoare vor face posibilă aflarea tuturor osemintelor pământești ale acestor eroi și martiri români, întreaga Românie rămâne un uriaș mormânt colectiv al celor ce s-au jertfit pentru credința, libertatea și demnitatea ei, sanctuar pe care se cuvine să îl cinstim și să îl apărăm la rândul nostru”, au mai explicat reprezentanții Asociației „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”.