ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Farmaciile și guvernele din Statele Unite au aruncat cel puțin 15,1 milioane de doze de vaccinuri anticovid de la 1 martie, potrivit datelor guvernamentale obținute de NBC News.

Patru lanțuri naționale de farmacii au raportat mai mult de 1 milion de doze irosite fiecare, potrivit datelor publicate marți de CDC, ca răspuns la o cerere de documente publice. Walgreens a raportat cea mai mare risipă dintre toate farmaciile, statele sau alți furnizori de vaccinuri, cu aproape 2,6 milioane de doze irosite. CVS a raportat 2,3 milioane de doze irosite, în timp ce Walmart a raportat 1,6 milioane, iar Rite Aid a raportat 1,1 milioane.

Texas se află în topul statelor care au irosit dozele, cu 517.746 de doze aruncate, urmat de Carolina de Nord, cu 285.126, Pennsylvania a raportat 244.214 ,iar Oklahoma a raportat 226.163.

„Probabil că cifrele sunt subestimate, mai multe state sau agenții federale nu se regăsesc în datele la zi legate de coronavirus.

Motivele aruncării dozelor pot fi diverse: data expirării, eroare de diluare, probleme de refrigerare, flacoane crăpate … În plus, un flacon de vaccin care conține mai multe doze, odată deschis, celelalte trebuie apoi utilizate în următoarele câteva ore – și, prin urmare, sunt uneori aruncate din cauza lipsei de a găsi un furnizor”, a comentat Radu Jacotă, pentru Ziarul Național.