ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu e deloc exclus ca experimentul imperial american Donald Trump să se apropie de sfârșit. Nu pentru că va pierde votul popular, pe care se pare că îl are la dimensiuni ce amintesc de Ion Iliescu în România, ci pentru că Donald Trump nu mai arată ca o soluție la problemele imperiului în curs de prăbușire, în descompunere accelerată. Deja subita îmbolnăvire cu Covid-19 a președintelui american și a soției sale dă naștere celor mai îngrijorătoare speculații. Astfel, Paul Craig Roberts, fost înalt funcționar în administrația prezidențială americană, profesor și autor de cărți, unul dintre primii 10 editorialiști americani de azi, își permite să avanseze, folosind surse diverse:
 
„Totul arată ca și cum establishment-ul ar fi găsit o cale de a-l asasina pe Trump!
 
De ce nu a făcut Trump apel la dr. Vladimir Zelenko de la New York sau la dr. Didier Raoult din Franța ?!
 
De ce i se dau lui Trump medicamente experimentale, și nu tratamentul cunoscut ca sigur cu hidroxiclorochină ?
 
Către: Scott Atlas, consilierul Casei Albe în materie de coronavirus
 
De la Jon Rappoport.”
 
Și: „Președintele e într-o situație foarte periculoasă.
 
Orice nefericit de doctor care are vreo urmă de etică ar trebui să strige acum ca să oprească o nenorocită de crimă. Aceasta nu e o supoziție. Ați prescrie vreunui pacient nu un medicament absolut experimental, ci două deodată (Remdesivir și Regeneron – n.n.), fiecare dintre ele având efecte nocive ? Le-ați prescrie DIMPREUNĂ ? VREODATĂ ? Mai ales atunci când pacientul nu e nici pe departe grav bolnav ? Mai ales atunci când efectele nocive cumulate ale celor două medicamente nu au fost studiate niciodată 
 
DE CE ÎL TRATEAZĂ DOCTORII DE LA SPITALUL WALTER REED PE TRUMP CA ȘI CUM PACIENTUL S-AR GĂSI ÎNTR-O SITUAȚIE DISPERATĂ ?
 
Se ocupă de președinte ca și cum viața i-ar atârna de un fir, iar ei ar trebui să încerce pe el tot ce au la îndemână.
Cine veghează la viața președintelui ? Oare doctorii aceștia încearcă să-l omoare ?
 
OCUPĂ-TE, SCOTT. ACUM.” (Are they murdering president Trump?, paulcraigroberts.org, 3 octombrie 2020).
 
Între timp a apărut și o explicație simplă, la firul ierbii a marii crize Covid-19, descrisă de specialiști ca doar a zecea gripă cea mai gravă de după al doilea război mondial în termeni de mortalitate. De ce s-a asumat riscul dărâmării economiei mondiale de o manieră nemaivăzută ? Explicația pare a fi datoria americană, care se apropie de explozie. Care sunt cifrele?
 
„Datoria totală a SUA cuprinde : datoriile familiilor, ale studenților, ale companiilor, ale statelor uniunii americane, ale instituțiilor locale la toate nivelurile, ale instituțiilor financiare și, în fine, datoria federală. La 31 mai 2019, această datorie totală era de 74 000 de miliarde de dolari, adică 350 % PIB-ul SUA, 85 % din PIB-ul mondial, de 22 de ori PIB-ul Franței... După șase luni, la 30 septembrie 2020, această datorie totală a explodat. Ea se ridică la 82 140 de miliarde de dolari, adică 420 % PIB-ul SUA, 95 % din PIB-ul mondial, de 30 de ori PIB-ul Franței... Din această sumă considerabilă, datoria federală, cea a SUA, despre care se vorbește cel mai des în geopolitică, e de numai 26 822 de miliarde de dolari (137 % PIB-ul SUA) la 30 septembrie 2020. Ea nu era decât de 22 356 de miliarde de dolari (105,5 % PIB-ul SUA) la 31 mai 2019. A crescut deci cu 4 466 de miliarde de dolari în 16 luni, adică, în medie, cu 280 de miliarde de dolari pe lună. Ritmul de creștere a datoriei federale era încă de 3 miliarde de dolari pe zi în mai 2019 : acest ritm a fost, în medie, de 9 miliarde de dolari pe zi în ultimele 16 luni. Cum străinii nu se mai înghesuie să crediteze SUA, a fost pusă în mișcare tiparnița de bani, care și-a accelerat considerabil cadența...
 
Prin urmare, această datorie federală este în cea mai mare parte (73,6 %) deținută de americanii înșiși (fonduri de pensii, economiile cetățenilor, companii de asigurări, instituții financiare private sau de stat). Acest procent crește rapid, căci el era de doar 71 % în urmă cu 16 luni. În clar, datoria federală care explodează „se americanizează” din ce în ce mai mult și din ce în ce mai rapid. În cazul unui crah, cetățenii americani sunt cei care vor suferi direct cele mai grele consecințe” (Dominique Delwarde – „Explosion de la dette US et conséquences prévisibles : Point de situation au 30 septembre 2020”, reseauinternational.net, 2 octombrie 2020).
 
La 31 iulie 2020, creditorii străini principali ai SUA erau : Asia (China, Hong Kong, Japonia) 3 852,9 miliarde de dolari ; Europa (UE + UK) 2 144,4 miliarde de dolari ; Canada 133,9 miliarde de dolari ; Africa 61,4 miliarde de dolari etc. (ibidem).
 
În condițiile economice date, implacabile – orice datorie trebuie, mai devreme sau mai târziu, rambursată –, mai are vreo importanță cine va câștiga alegerile americane ? Joe Biden și democrații sau Donald Trump și republicanii ? Cu realitățile americane la zi, cu șomajul real la nivel de 20 % și cu scăderea veniturilor populației de culoare și ale hispanicilor cu peste 40 % după 2008, implozia imperiului american și prăbușirea dolarului par inevitabile.