ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele baltice vor construi o linie de fortificații în fața unui vecin care ar putea ataca NATO în următorul deceniu, scrie Le Figaro.

La granița cu Rusia, Estonia, alături de celelalte două state baltice vecine, intenționează să construiască o linie de fortificații: 600 de buncăre vor fi construite până în 2025, la un cost de 60 de milioane de euro. Vor exista, de asemenea, facilități de depozitare pentru echipamente în cazul unei invazii rusești.

Toate aceste instalații de "contramobilitate" ar trebui să dea de gândit Kremlinului sau să câștige timp pentru aliați în cel mai rău caz.

 "Rusia își regenerează rapid capacitățile. Trebuie să folosim timpul disponibil", a explicat un oficial estonian în urmă cu câteva zile. Estonia este o țintă prioritară pentru Kremlin.

Marți, poliția rusă a emis un aviz de căutare împotriva premierului Kaja Kallas și a altor politicieni baltici și polonezi pentru "insultarea memoriei" Rusiei. "Aceasta este tactica obișnuită de intimidare", a declarat Kaja Kallas.

Armata de tip sovietic

Odată cu războiul din Ucraina, percepția amenințării continuă să crească în Europa.

„Kremlinul anticipează probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu”, asigură serviciile de informații estoniene în raportul lor anual publicat marți. Ei enumera reînarmarea Rusiei și transformarea organizației sale militare în vederea „unei confruntari pe termen lung” cu Occidentul.

Liderii ruși consideră că este necesară revenirea la un concept de armată de masă pentru a continua conflictul din Ucraina.

Raportul Efis

„Succesul acestei reforme depinde în mare măsură de cursul războiului (în Ucraina), dar ne putem aștepta, în următorul deceniu, ca NATO să se confrunte cu o armată de masă în stil sovietic care, deși „inferioară tehnologic aliaților”, „ar putea reprezenta o amenințare semnificativă”, scrie Kaupo Rosin, directorul Serviciului Estonian de Informații Externe (Efis) în introducerea raportului.
 
Transformarea armatei ruse, prezentată de Kremlin ca o „adaptare la extinderea NATO”, ar putea fi finalizată „în trei sau patru ani”, rezumă Efis.

Reforma armatei ruse ar trebui să crească numărul de soldați de la 1,15 la 1,5 milioane până în 2026.
 
Reorganizarea structurilor în corpuri de armată „indică faptul că conducerea rusă consideră necesară revenirea la un concept de armată de masă pentru continuarea conflictului. în Ucraina și pregătiți-vă pentru un posibil conflict cu NATO”, asigură autorii raportului.
 
„Kremlinul se pregătește pentru un conflict prelungit cu Ucraina, necesitând armate și corpuri suplimentare (corpurile 3 și 40 de armată, armata 18 și armata 25), pentru care se formează zeci de noi unități de manevră, sprijin de luptă și sprijin pentru serviciul de luptă”, analizează estonienii.

Armata rusă reacționează și la aderarea Finlandei la Alianța Atlantică. Astfel, Rusia intenționează să „creeze Corpul 44 de armată , probabil cu sediul la Petrozavodsk”.
 
„Această formație va fi probabil structurată în jurul a cel puțin două sau trei unități de manevră și zeci de de unități de sprijin de foc și sprijin de luptă”. La granița cu Estonia, forțele ruse s-ar putea dubla până la 40.000 de soldați.
 
Armata estonă are 7.000 de soldați activi și 40.000 de rezerviști.

Conform La Libre, este posibil ca o confruntare directă între Estonia și Rusia să aibă loc chiar în acest an.