ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:42 Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a informat miercuri că fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici a absolvit un curs postuniversitar dedicat civililor, adăugând că Senatul instituției va face verificări în acest caz, transmite Agerpres.

 „Domnul Eugen Teodorovici a absolvit Colegiul Național de Informații în 2013, un curs postuniversitar de 45 de zile dedicat civililor. Senatul actual al Academiei Naționale de Informații 'Mihai Viteazul' (ANIMV) s-a autosesizat pentru a verifica condițiile de absolvire în cazul domnului Teodorovici. Vă informăm că rezultatul acestor verificări va fi comunicat public pe site-ul ANIMV'”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
 
Știrea inițială

Fostul ministru al Fondurilor Europene și ex consilier al premierului Tudose, Eugen Teodorovici,  a recunoscut, senin, marți seară la TVR că a primit o diplomă de la Academia Națională de Informații fără ca să fi dat măcar o zi pe la cursuri. Mai mult, Teodorovici spune că nici măcar nu știe de ce a primit-o, dar crede că merită.

Întrebat de un alt invitat la emisiune ce diplomă are,  Teodorovici a afirmat că are o o diplomă de la Academia Națională de Informații, dar nu știe în ce fiindcă nu "a trecut vreodată pe acolo”.
 
Turcescu: Mă uimește dl Orlando Teodorovici. Păi nu aveți și dvs o intersecție cu băieții ăia din servicii?

Teodorovici: Eu personal?
Turcescu: Da. N-ați trecut pe la școala lor pe-acolo?
Teodorovici: Eu am o diplomă de la Academie...
Turcescu: Care Academie?
Teodorovici: Păi spuneți dvs, ați fost cel mai perspicace. Vedeți că v-ați dat de gol, cum ați mușcat din capcană...
Turcescu: Ce diplomă?
Teodorovici: Pe trei luni de zile, este un curs postuniversitar.
Turcescu: Dar care Academie?
Teodorovici: O academie, nu știu cum îi zice... Academia de...
(intervine cineva: Academia Națională de Informații a SRI)
Turcescu: Așa!
Teodorovici: Am o diplomă de master sau ce este el, curs postuniversitar, unde nu am fost nici măcar o dată.
Turcescu: Păi și cum ați luat diploma?
Teodorovici: Nu știu, întrebați-i pe cei care mi-au dat diploma.
Turcescu: Păi de ce v-ați dus să o luați?
Teodorovici: Nu, mi s-a adus, nici măcar n-am luat-o eu. Mi s-a dat, da, pur și simplu.
Turcescu: Dar de ce v-au dat diploma aia?
Teodorovici: Probabil că merit.
Moderator: Dar cine v-a contactat să vă dea o diplomă?
Teodorovici: Nu, diploma a venit la finalul acelor trei luni de zile. La care, recunosc, eu n-am fost.

Întrebat de moderator dacă îi știe pe cei din servicii infiltrați prin instituții, Eugen Teodorovici a răspuns că nu, dar că ”îi bănuiește, îi simte”. Mai mult, a susținut el, atunci când era ministru a cerut schimbarea celor care făceau informările, pe care îi recunoaște și după cum scriu, iar "mulți dintre ei scriu prostii”.

În vară, pe când deținea postul de consilier al premierului Mihai Tudose, Eugen Teodorovici afirma că se pregătește o formulă prin care anumite activități economice practicate de unitățile de cult să fie impozitate.  „Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani”, afirma acesta la un post de televiziune, declarația sa atrâgându-i criticile unor lideri PSD.