ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Industria financiară și factorii de decizie politică din UE se raliază în jurul impulsului de a introduce un euro digital - o varietate de monedă digitală emisă de Banca Centrală (CBDC), scrie Reclaim The Net.

Băncile par să fie de acord, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este cu siguranță de acord, judecând după declarațiile făcute de președintele său, Christine Lagarde, care a remarcat recent, printre altele, că o monedă digitală "nu va fi niciodată la fel de anonimă ca banii lichizi".

Este posibil ca trenul să fi părăsit deja gara în ceea ce privește autonomia Europei în multe domenii - dar șefa BCE consideră că, cel puțin în ceea ce privește plățile, această autonomie poate fi în continuare păstrată și, în opinia sa, acest lucru s-ar întâmpla datorită euro digital.

Lagarde a declarat în cadrul unui panel la evenimentul organizat de Banca Reglementelor Internaționale (BRI) că cardurile și aplicațiile pe care oamenii le folosesc în prezent în Europa "nu sunt neapărat europene" - iar pentru a "vinde" euro digital, ea a lăudat posibila viitoare monedă digitală centralizată ca fiind nu doar "sigură și ieftină", ci și, de asemenea, "suverană".

Având în vedere că CBDC-urile sunt foarte controversate, să ne așteptăm ca și alți oficiali să facă mai multe mențiuni ale acestui ultim argument de vânzare, pe măsură ce UE pregătește terenul pentru lansarea monedei sale digitale.

Între timp, Federația Bancară Europeană (EBF), o asociație comercială, a publicat un document în care își prezintă "viziunea" pentru euro digital. EBF vede un viitor "ecosistem" populat de un euro digital cu amănuntul, de un CBDC cu ridicata și de jetoane monetare emise de bănci, iar acest lucru ar aduce beneficii clienților și ar stimula inovarea.

Și, tot aici, există indicii privind "transformarea Europei în suverană din nou" - mai exact, o declarație emisă de organizație menționează că acest scenariu ar asigura că Europa "rămâne în fruntea finanțelor digitale și a economiei digitale".

Ceea ce se numește euro digital de retail este punctul central al documentului, iar aici, EBF recomandă dezvoltarea acestuia cu o implicare "puternică" a pieței și "un parteneriat public-privat complet și transparent".

Designul euro digital va determina atât succesul euro, cât și atenuarea riscurilor, spune grupul. Trecând la garanțiile pentru stabilitatea financiară și finanțarea băncilor, documentul afirmă că "nivelul de deținere a monedei euro digitale ar trebui să fie limitat cu atenție prin proiectare la un nivel care să prevină riscurile pentru stabilitatea financiară".

EBF ar dori să vadă un control exercitat asupra a ceea ce europenii au voie să facă cu portofelele lor digitale și se pronunță în favoarea "unui plafon fix scăzut pentru deținerile individuale (...) conceput în așa fel încât să reflecte nevoile medii de plată zilnice ale cetățenilor europeni".

De asemenea, ar trebui să existe "o limită a sumei tranzacțiilor", a precizat asociația profesională.