ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepreședinta Parlamentului European Eva Kaili a fost suspendată din partidul și din grupul său parlamentar după ce a fost arestată vineri la Bruxelles de poliția care investighează presupusele activități de lobby din partea Qatarului, gazda Cupei Mondiale de fotbal, potrivit dailymail.

Europarlamentara socialistă de origine grecească, Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, este interogată după ce alte patru persoane au fost arestate. Polițiștii au percheziționat de asemenea, 16 proprietăți în cursul zilei de vineri.

Printre acestea s-ar număra și partenerul doamnei Kaili, precum și Luca Visentini, 53 de ani, actualul secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor, ITUC.

ITUC a declarat că este „la curent" cu informațiile din presă, dar că nu are alte comentarii de făcut în prezent. 

Se înțelege că toți cei patru arestați inițial sunt cetățeni italieni sau de origine italiană. 

Kaili este partenera unuia dintre cei patru, asistent parlamentar în cadrul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a declarat o sursă apropiată anchetei. 

Procurorul federal al Belgiei a anunțat arestările anterioare după ce 600.000 de euro în numerar au fost descoperiți în urma unor percheziții ale poliției la 16 adrese din capitala Bruxelles.

Procurorii nu au precizat identitatea suspecților și nici nu au numit țara implicată, spunând doar că este vorba despre un stat din "Golf".

Însă o sursă apropiată cazului a confirmat informațiile din presă potrivit cărora acesta se concentrează asupra unor presupuse încercări ale Qatarului de a corupe un socialist italian. 

Procurorii au declarat că un fost europarlamentar se află printre cei arestați, dar nu au identificat niciunul dintre cei în cauză.

Rapoartele de presă belgiene au spus că țara în cauză este Qatar și l-au numit pe fostul europarlamentar ca fiind italianul Pier-Antonio Panzeri, care a servit ca socialist în parlament între 2004 și 2019.

Panzeri, în vârstă de 67 de ani, conduce în prezent o organizație pentru drepturile omului cu sediul la Bruxelles, numită Fight Impunity. 

O declarație a procurorilor belgieni a declarat: „Perchezițiile de astăzi au permis anchetatorilor să recupereze aproximativ 600.000 de euro în numerar". 

„De asemenea, au fost confiscate echipamente informatice și telefoane mobile. Aceste elemente vor fi analizate în cadrul investigațiilor.”

Anchetatorii 'au suspectat o țară din Golf (de a influența) deciziile economice și politice ale Parlamentului European', a adăugat comunicatul.

Acesta a afirmat că acest lucru a fost făcut 'prin plata unor sume mari de bani sau prin oferirea de cadouri importante' unor personalități influente din Parlamentul European.

Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unei anchete mai ample privind 'organizarea criminală, corupția și spălarea de bani' și au vizat în primul rând asistenții parlamentari, a precizat parchetul federal belgian într-un comunicat. 

Dna Kaili este membră a Mișcării Socialiste Panelenice și a fost votată ca unul dintre cei 14 vicepreședinți în ianuarie 2022. Ea este europarlamentar din 2014.

Grupul de centru-stânga al socialiștilor și democraților din Parlamentul European a precizat că 'a luat decizia de a suspenda calitatea de membru al grupului S&D a eurodeputatei Eva Kaili cu efect imediat, ca răspuns la investigațiile în curs'. 

Aceștia au cerut ca ceea ce a numit „scandalul în desfășurare privind lobby-ul din Qatar” să fie adăugat pe ordinea de zi a adunării săptămâna viitoare, astfel încât să poată fi stabilite mai multe detalii despre această afacere și să fie luat în considerare un răspuns adecvat' de către legislatori. 

Fosta prezentatoare de știri a televiziunii grecești a fost suspendată și de partidul său din țară - partidul socialist grec, PASOK-Mișcarea pentru schimbare. 

PASOK a declarat că a acționat „în urma ultimelor evoluții și a anchetei autorităților belgiene privind corupția oficialilor europen”'. 

Recent, ea a numit Qatarul, un 'fruntaș în domeniul drepturilor muncii', după ce s-a întâlnit cu ministrul muncii din această țară, relatează Politico.

În noiembrie, cu puțin timp înainte de începerea Cupei Mondiale, ea s-a întâlnit cu ministrul muncii din Qatar, Ali bin Samikh Al Marri.

Într-o declarație video postată pe Twitter de către Agenția de știri din Qatar, ea a declarat: „Cred că pentru arabi Cupa Mondială a fost un instrument extraordinar pentru... transformare politică și reforme..."”

Parlamentul European „a recunoscut și a respectat' progresul Qatarului în reformele din domeniul muncii,” a adăugat ea.

Ea a făcut comentarii similare în timpul unui discurs la Parlamentul European mai târziu în noiembrie, acuzând unii eurodeputați de 'intimidare' a Qatarului și acuzându-i de corupție.

Aceasta în ciuda preocupărilor internaționale legate de după ce s-a aflat că mii de muncitori migranți ar fi putut muri la construirea stadioanelor turneului.

Muncitorii migranți reprezintă peste 2,5 milioane din cei 2,9 milioane de locuitori ai Qatarului, iar condițiile de muncă au fost puternic criticate - în special în perioada premergătoare Cupei Mondiale.

Doha a pus în aplicare reforme ale sistemului său de muncă pentru migranți, dar criticii insistă că mai sunt multe de făcut pentru a se asigura că schimbările au un impact.

Cupa Mondială din Qatar a fost, de asemenea, afectată de acuzațiile de corupție care au înconjurat votul de atribuire a turneului acestui stat bogat în energie din Golf.

Serviciul de presă al Parlamentului UE a refuzat să comenteze raidurile în timp ce o anchetă este în curs de desfășurare, dar a declarat că adunarea cooperează pe deplin cu poliția belgiană.