ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acțiunile punitive ale Ucrainei împotriva unei ramuri a Bisericii Ortodoxe legate de Rusia fac parte dintr-o campanie de obținere a „independenței spirituale", a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, potrivit TheJerusalemPost. 

Zelenski și alți lideri ucraineni au acuzat Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), înființată de mult timp și aflată la rândul ei sub jurisdicția ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Ruse, că subminează unitatea ucraineană și colaborează cu Moscova. Autoritățile au ordonat vinerea trecută bisericii să părăsească baza sa din complexul mănăstirii Pechersk Lavra, veche de 980 de ani, determinându-l pe patriarhul ortodox rus Kirill să îi ceară Papei Francisc și altor lideri religioși să ajute la oprirea represiunii.

„Săptămâna aceasta a fost făcut încă un pas în direcția consolidării independenței noastre spirituale", a declarat Zelenski în discursul său video, fără a se referi direct la ordin. Potrivit acestuia, ucrainenii au reacționat pozitiv.

„Vom continua această mișcare", a spus el. „Nu vom permite statului terorist nicio ocazie de a manipula viața spirituală a poporului nostru, de a distruge sanctuarele ucrainene - Lavra noastră - sau de a fura valori de la acestea."

Kirill a susținut cu tărie invazia Rusiei în Ucraina. În apelul său, el a îndemnat liderii religioși și organizațiile internaționale să „depună toate eforturile pentru a împiedica închiderea forțată a mănăstirii".

Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții în bisericile UOC, a impus sancțiuni episcopilor și finanțatorilor săi și a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Oficialii bisericii spun că ea și milioanele sale de credincioși sunt victimele unei vânători de vrăjitoare. Ortodoxia este principala credință din Ucraina, iar biserica legată de Moscova a fost în competiție pentru credincioși cu o biserică ortodoxă independentă, fondată după prăbușirea sovietică din 1991, dar recunoscută de ierarhia bisericească abia în 2018. Biserica independentă a câștigat în mărime și în adepți de la invazie. Ministerul ucrainean al Culturii spune că biserica legată de Moscova are termen până la 29 martie să părăsească complexul mănăstirii Pechersk Lavra.