ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeița de la Vidra, aparținând culturii Gumelnița datată în a doua jumătate a mileniului V. î.e.n și răspândită în nordul Greciei, Bulgaria, Buceag, Dobrogea și Muntenia, va face parte dintr-o expoziție eveniment la Muzeul Municipiului București, dedicată culturii neolitice de pe teritoriul României.

„Vor putea fi admirate cele mai frumoase obiecte din colecțiile celor două muzee, între care se remarcă Zeița de la Vidra. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă cu ochii lor patrimoniul cultural asociat Culturii Gumelnița din colecțiile amintite, dar și să afle care sunt rezultatele cercetărilor arheologice sistematice realizate în stațiunea eponimă în decursul ultimilor trei ani, precum și detalii referitoare la neoliticul din România.

Expoziția se dorește a fi și un eveniment organizat în memoria celui care a fost marele arheolog Dragomir Nicolae Popovici. Formator al mai multor generații de arheologi preistoricieni din România.

Cultura Gumelnița, denumită astfel datorită cercetărilor întreprinse în România, în așezarea eponimă situată aproape de malul stâng al Dunării, lângă orașul Oltenița, județul Călărași, definește debutul eneoliticului dezvoltat în sudul României către jumătatea mileniului V a.Chr.

Evoluția sa a fost împărțită în trei faze principale care au durat aproape un mileniu. Populația acestei culturi a ocupat o vastă regiune de la țărmul Mării Negre în est, până în Bulgaria centrală la vest, la nord până în apropierea Munților Carpați, iar la sud până la Marea Egee”, a declarat Dr. Dan Pîrvulescu, curator al expoziție, Director adjunct Istorie, Patrimoniu – Muzeul Municipiului București, potrivit Evenimentul Zilei.

Expoziția se intitulează „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani” și va fi deschisă publicului în perioada 19 mai 2021- 1 mai 2022.