ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zilele trecute, Ministerul Apărării anunța că achiziția Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă de la americani a intrat în linie dreaptă, procesul de evaluare aflându-se pe masa Congresului SUA. Costurile acestui program, preciza MApN, sunt estimate la 200 milioane EURO, fără TVA. 
 
Dinspre ministerul condus de Nicolae Ciucă, recent înscris în PNL și cap de listă la Senat în județul Dolj, mai vine o informație privind noi achiziții.  Compania de stat Romarm, controlată integral de Ministerul Economiei, principalul producător și exportator direct de produse militare din România, și-a adjudecat, în urma unei proceduri de licitație restrânsă accelerată organizată de MApN în primăvară, un acord-cadru în baza căruia va livra ministerului lovituri cu bombe de iluminare în valoare de până la 78,57 milioane lei, anunță Profit.ro

Acordul-cadru a fost atribuit în august, însă MApN a publicat doar acum anunțul de atribuire. Înțelegerea, parafată pe 10 august, prevede că Romarm va livra între 1.000 și 8.680 de bucăți "Lovitură 82 mm cu bombă de iluminare" și între 1.600 și 9.300 de bucăți "Lovitură 120 mm cu bombă de iluminare".
 
„Caracterul de extremă urgență al achiziției este determinat și de posibilitatea apariției unor evenimente imprevizibile externe, la granițele de nord și est ale României, ceea ce determină eforturi din partea autorității contractante pentru reducerea substanțială a termenelor aferente etapelor procedurale, cum ar fi: perioadele pentru etapa I și etapa II, timpul necesar evaluării ofertelor și al luării deciziilor interne.

Completarea stocurilor de muniții, pe cât posibil până la sfârșitul anului 2020, este o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale, în contextul climatului geopolitic existent”, menționa sursa citată. Ministerul arăta atunci că, fără aplicarea procedurii de licitație restrânsă accelerată, permisă de legislația în vigoare, achiziția s-ar finaliza cel mai devreme la mijlocul lunii iulie, iar dat fiind că termenul de livrare a produselor este de 6 luni, nu ar mai exista timp fizic pentru finalizarea contractului subsecvent aferent anului 2020”, preciza ministerul Apărării.