ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Examenul de treaptă în clasa a X-a este măsura pe care ministrul Educației vrea să o introducă pentru elevii din liceu.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat recent că examenul de treaptă din vremea comunismului, care făcea trecerea de la clasa a X-a la a XI-a ar putea reveni în actualul sistem. Aceasta pare să fi uitat că din 2020 clasele a XI-a și a XII-a vor deveni obligatorii, potrivit Legii Educației.

Ecaterina Andronescu a precizat că propunerea se va găsi în noua lege a Educației ce va fi supusă dezbaterii publice la sfârșitul lunii ianuarie.
În opinia oficialului, o evaluare la clasa a X-a ar aduce beneficii liceenilor. Concret rata de promovare va crește dacă elevii de liceu vor susține o evaluare intermediară, astfel încât ei să fie mai pregătiți pentru examenul de Bacalaureat.

„Învățământul obligatoriu se termină după clasa a X-a. Teoretic, acolo ar trebui să avem o evaluare, să știm că am încheiat ciclul învățământului obligatoriu. Fără îndoială, o vom pune în dezbatere publică. Și dacă va fi acceptată o asemenea evaluare, ce beneficii ar aduce ea? Examenul de Bacalaureat nu va mai reprezenta materia pe patru ani de zile, care sunt anii de liceu, ci pe ultimii doi ani de zile. Deci, am ușura examenul de Bacalaureat prin această evaluare. Nu știu dacă va rămâne sau nu, după opinia mea, va fi un sprijin pentru cei care trec printr-o asemenea etapă", a spus Andronescu.