ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 3 ianuarie, șefii echipelor guvernamentale de elită pentru operațiuni speciale s-au întâlnit la Quantico, Virginia, pentru a trece în revistă amenințările potențiale, situațiile neprevăzute și planurile pentru următoarea sesiune comună a Congresului. Întâlnirea și desfășurarea ulterioară a acestor comandouri din umbră pe 6 ianuarie nu au mai fost dezvăluite niciodată până acum, relatează revista Newsweek, la un an de la evenimentele nebuloase de pe Capitoliu.
 
Revista dezvăluie, în exclusivitate, că pe 6 ianuarie, la Capitoliu, au fost prezente trupe de comando, autorizate să tragă pentru a ucide.
 capitol riot donald trump FBI January 6

Imediat după Anul Nou, Jeffrey A. Rosen, procurorul general interimar la 6 ianuarie, a aprobat punerea în aplicare a unor planuri de contingență de lungă durată care se ocupă de cele mai extreme posibilități: un atac asupra președintelui Donald Trump sau a vicepreședintelui Mike Pence, un atac terorist care implică o armă de distrugere în masă.

Rosen a luat o decizie unilaterală de a lua măsurile pregătitoare pentru a desfășura forțele Departamentului de Justiție și așa-numitele forțe "naționale". Nu a existat nicio solicitare oficială din partea Poliției Capitoliului SUA, a Serviciilor Secrete sau a Departamentului Poliției Metropolitane - de fapt, nicio solicitare externă din partea vreunei agenții. Conducerea Ministerului Justiției și a FBI a anticipat ce era mai rău și a decis să acționeze independent, forțele pentru operațiuni speciale fiind la pândă în spatele scenei.

"Cred că DOJ [Departamentul de Justiție] s-a pregătit în mod rezonabil pentru situații neprevăzute înainte de 6 ianuarie, înțelegând că exista o incertitudine considerabilă în ceea ce privește numărul de persoane care vor sosi, cine vor fi aceste persoane și ce scopuri precise vor urmări", a declarat ulterior Rosen în fața Congresului. El a subliniat că departamentul său "nu are un rol de primă linie în ceea ce privește controlul mulțimii", că s-au concentrat pe operațiuni "cu risc ridicat".

Printre unitățile de urgență care s-au reunit la 3 ianuarie se numărau echipa de salvare a ostaticilor a FBI, echipa națională "Render Safe" a FBI, o echipă SWAT a FBI de la biroul din Baltimore, echipele speciale de intervenție ale Biroului pentru alcool, tutun, arme de foc și explozivi (ATF) și Grupul de operațiuni speciale al Serviciului șerifilor din SUA.

Toate aceste mijloace au fost "pre-deplasate" și pregătite pentru a intra în acțiune în weekendul 2-3 ianuarie, având ca punct de desfășurare complexul Academiei FBI din Quantico, la 50 de kilometri sud de clădirea Capitoliului.
 
În cazul în care ar fi avut loc un atac terorist sau cu arme de distrugere în masă, unitățile urmau să se deplaseze cu elicopterul la locul incidentului.
 
Activarea unităților de intervenție în caz de catastrofă, care operau în baza unor planuri deja aprobate de președintele Trump, a presupus unda verde automată care permitea agenților federali de intervenție să preia inițiativa și să nu cruțe nicio resursă, inclusiv autoritatea de a trage pentru a ucide, pentru a face față acestei condiții extraordinare.

Echipa de salvare a ostaticilor, formată din 350 de persoane, a fost înființată în 1983 pentru a fi o unitate antiteroristă la nivel național, oferind o opțiune "tactică" - o opțiune militară - pentru cele mai extraordinare situații de aplicare a legii pe teritoriul Statelor Unite. Înainte de 11 septembrie 2001, HRT era în principal o unitate națională de combatere a terorismului; după atac, echipa și-a asumat misiuni suplimentare, inclusiv colaborarea cu Comandamentul comun pentru operațiuni speciale în străinătate în cadrul unor raiduri de mare amploare și vizarea unor ținte de mare valoare.