ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„O dorință normală de a evita un război nuclear ar putea de fapt să facă lumea mai periculoasă dacă asta înseamnă să se grăbească să implementeze o „pace" în Ucraina care să servească intereselor rusești”, a declarat Pavel Podvig, expert în doctrina și capacitățile nucleare ale Rusiei la Insitutul ONU pentru Cercetare în domeniul Dezarmării, pentru Insider. 

„O astfel de mișcare, pe care unele figuri influente au cerut-o, riscă să creeze un precedent conform căruia șantajul atomic este calea de a câștiga războaie și de a lua teritorii pe care trupele nu le pot ține altfel, un model care ar putea fi copiat chiar și de cele mai slabe state cu arme nucleare și care ar putea reuși doar să întârzie un alt război.”, a continuat el.

Acesta a declarat într-un interviu telefonic de la Geneva că un astfel de acord - în condiții considerate favorabile de Moscova, în urma pierderilor de pe câmpul de luptă și ca răspuns explicit la politica de intimidare nucleară a Kremlinului - ar putea face lumea mult mai puțin pașnică.

„Occidentul sprijină Ucraina cu arme și ajutor financiar, moral și politic. Renunțarea la acest lucru și faptul de a spune: „Ei bine, știți, ne este prea frică de amenințările nucleare și, prin urmare, vrem doar să facem o înțelegere" - ar crea cu siguranță un precedent care nu ar fi foarte pozitiv", a declarat Podvig. „Dacă cedezi o dată în fața acestei amenințări nucleare, atunci ce ar împiedica Rusia în viitor - sau alții - să facă același lucru din nou? Doar cedând în acest moment", a continuat el, „ar fi de fapt periculos".

Discuțiile despre Armageddonul nuclear au luat amploare  în ultimele săptămâni, deoarece președintele rus Vladimir Putin, armata sa pierzând teren în ceea ce inițial trebuia să fie o operațiune de schimbare de regim de 72 de ore, a dublat amenințările existențiale la adresa Ucrainei și a națiunilor partenere. Moment în care Putin a declarat că intenția sa de a începe un război nuclearnu este o cacealma”.

Unii observatori, cu bună sau rea credință, au citat posibilitatea de a se întâmpla ceea ce este de neconceput ca un motiv în plus pentru a negocia o încetare a focului și au criticat uneori administrația americană despre care  consideră că, prin fluxul constant de ajutor acordat Ucrainei, conduce lumea spre prăpastia unui conflict nuclear.

„Trebuie să cerem negocierea imediată a unui sfârșit pașnic al războiului din Ucraina, altfel vom ajunge la al treilea război mondial și nu va mai rămâne nimic din planeta noastră", a declarat fostul președinte Donald Trump la un miting luna aceasta.

Ucraina a declarat că nu va renunța niciodată la teritoriul ocupat în prezent de Moscova - după ce Rusia a anexat teritoriul ucrainean, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat că orice discuții de pace au fost scoase de pe masă.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, susținând că dacă se permite continuarea conflictului din Ucraina ar putea duce la un „război nuclear", a explicat luna aceasta cum ar putea arăta o potențială pace, prezentând pe Twitter un plan care ar imagina Ucraina renunțând la aspirațiile sale NATO și care ar permite Rusiei să păstreze terenurile pe care le-a ocupat,  inclusiv Crimeea, despre care Musk a spus că a fost dată în mod eronat Ucrainei în primul rând de către Uniunea Sovietică.

Propunerea lui Musk a fost luată în derâdere de Ucraina, un diplomat ucrainean înjurându-l de-a dreptul.

Deși planul său a fost întâmpinat cu critici și puțini din afara Rusiei au luat în serios propunerea lui Musk, criticii săi recunosc că motivația declarată - posibilitatea unui război nuclear - este o preocupare reală.

În discuțiile cu Insider, Podvig a spus că Rusia ar putea decide să folosească arme nucleare dacă stăpânirea sa asupra Crimeei ar fi amenințată.