ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația municipală a sistemelor de producere a energiei din Utah (UAMPS) și NuScale Power Corporation (NuScale) au anunțat joi că au convenit de comun acord să renunțe la proiectul de energie fără carbon (CFPP), se arată într-un comunicat al companiei americane, informează Știripesurse.
 
Costurile proiectului ar fi crescut cu 53%. Acțiunile NuScale din Portland, Oregon, au scăzut cu peste 27% după acest anunț.
 
Totuși, Proiectul din România merge înainte, urmând să fie primul cu noua tehnologie nucleară.

În pofida eforturilor semnificative ale ambelor părți pentru dezvoltarea CFPP, pare puțin probabil ca proiectul să aibă suficient sprijin pentru a continua implementarea. Prin urmare, UAMPS și NuScale au stabilit de comun acord că renunțarea la proiect este cea mai prudentă decizie pentru ambele părți, se arată în comunicat.

”Prin activitatea noastră cu UAMPS și parteneriatul nostru cu Departamentul american al Energiei, am făcut progrese cu NuScale Power Modules la un nivel la care companiile de utilități, guvernele și industria se pot baza pe tehnologia demonstrată pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), aprobată de autoritățile de reglementare și aflată în producție. Activitatea noastră cu CFPP din ultimii zece ani a dus la progrese ale tehnologiei NuScale pentru a fi lansată la nivel comercial, atingerea acestui obiectiv este un succes imens care ne va permite să continuăm să ne extindem baza de clienți în viitor", a afirmat președintele director general al NuScale, John Hopkins, potrivit Agerpres
 
În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) în vederea evaluării dezvoltării, autorizării și construcției unui reactor modular de mici dimensiuni (SMR) în România iar în 9 octombrie 2020, România a semnat cu Statele Unite ale Americii un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat și de Parlamentul României, conform Legii nr. 199/2021.