ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dexametazona - un medicament ieftin și larg disponibil - poate salva viața pacienților grav bolnavi de COVID-19, acest tratament cu steroizi în doză mică reprezentând un progres major în lupta împotriva noului coronavirus SARS-Cov-2, anunță marți experți britanici, potrivit BBC News, citată de News.ro

Dexametazona a redus riscul morții cu o treime la pacienții cu ventilatoare și cu o cincime la cei cărora li se administrează oxigen.

Medicamentul a fost inclus în cel mai mare test clinic cu medicamente existente în vederea găsirii unui tratament împotriva covid-19.

Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost disponibil în Regatul Unit de la începutul epidemiei COVID-19, ar fi salvat până la 5.000 de vieți.

Având în vedere faptul că este ieftin, el poate fi folosit și în țări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC.

După administrarea dexametazonei, aproximativ 19 din 20 de pacienți bolnavi de COVID-19 se simt mai bine fără să fie spitalizați. Dintre cei internați, majoritatea prezintă o ameliorare, însă unii pot avea nevoie de oxigen sau ventilare mecanică. Este vorba despre pacienți cu risc mare, pe care dexametazona pare să-i ajute.

Medicamentul este folosit deja în vederea reducerii inflamației într-o serie de alte afecțiuni și pare să ajute la oprirea unora dintre problemele care apar după ce sistemul imunitar este suprasolicitat încercând să lupte împotriva infecției.

Această reacție excesivă a organismului se numește șoc citokinic și poate provoca moartea.

În cadrul testului, coordonat de o echipă de la universitatea Oxford, unui număr de aproximativ 2.000 de pacienți spitalizați li s-a administrat dexametazonă, iar reacția le-a fost comparată cu a unui grup de control de 4.000 de bolnavi, cărora nu li s-a administrat medicamentul.

În cazul pacienților conectați la ventilatoare, riscul de a muri a scăzut de la 40% la 28%, iar în cazul celor care au nevoie de oxigen a scăzut de la 25% la 20%.

„Acesta este singurul medicament care a redus mortalitatea până acum și o reduce semnificativ. Este un progres major”, a subliniat cercetătorul-șef, prof. Peter Horby.

Cercetătorul principal, prof. Martin Landray, declară că dexametazona poate salva unul din opt pacienți care au nevoie de ventilator.

La pacienții care au nevoie de oxigen, medicamentul salvează o viață din 20-25.

„Există un beneficiu clar, clar. Tratamentul cu dexametazonă durează 10 zile și costă aproximativ 5 lire sterline (27,10 lei) de pacient. Esențial, costă 35 de lire sterline (189,71 lei) să salvezi o viață. Acest medicament este disponibil la nivel global”, declară el.

Prof. Landray recomandă ca, în cazul în care este necesar, medicamentul să fie administrat fără întârziere pacienților spitalizați.

Cu toate acestea, el îndeamnă populația să nu se ducă să-l cumpere pentru acasă, întrucât dexametazona pare să nu ajute bolnavii de COVID-19 cu simptome mai ușoare, aceia care nu au nevoie de aistență pentru a respira.

Dexametazona a fost folosită de la începutul anilor '60 în tratarea unei game largi de afecțiuni, precum poliartrita reumatoidă și astmul.

Având în vedere că jumătate dintre pacienții cu COVID-19 care ajung să depindă de ventilator nu supraviețuiesc, o reducere cu o treime a acestui risc ar avea un impact uriaș.

Dexametazona se administează intrvenos la terapie intensivă și sub formă de tablete pacienților aflați într-o stare mai puțin gravă.