ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Urgența privind presupusul amestec al Federației Ruse în alegerile din România a împins judecătorii români să sară peste proceduri și să ocolească transparența pentru a salva democrația românească, spun experții. Decizia Curții Constituționale a României de a anula alegerile prezidențiale a fost neobișnuită și fără precedent, au declarat doi experți pentru Euronews în legătură cu decizia de săptămâna trecută, relatează Știripesurse.
 
 
Curtea Constituțională a anulat alegerile vineri, după ce o serie de informații declasificate au susținut că Rusia a organizat o campanie vastă pe rețelele sociale pentru a-l promova pe candidatul Călin Georgescu. Judecătorii constituționali au determinat o răsturnare de situație cu privire la această chestiune și, la 5 decembrie, Curtea a anunțat că va lua în considerare anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, iar a doua zi instanța a decis să anuleze și votul din turul al doilea, de la 8 decembrie.

Ioan Stanomir, expert constituțional și profesor la Universitatea din București, și un trepăduș de-al lui Tismăneanu, a declarat că nu a fost niciodată o idee bună să se planifice o decizie după al doilea tur. „Dacă învingătorul ar fi fost Georgescu, ar fi însemnat practic încălcarea dreptului la vot de care se bucură toți românii”, potrivit fracturii de logică a lui Ioan Stanomir. De asemenea, este „destul de neobișnuit” ca o instanță să anuleze alegerile fără să acționeze pe baza vreunei plângeri oficiale, a adăugat Ioan Stanomir, citat de Euronews, titrează Rador Radio România.

Curtea Constituțională s-a sesizat din oficiu în acest caz și, deși a fost sesizată și de ONG-uri, niciun organism de stat nu a depus plângere la Curte. Ioan Stanomir a declarat că instanța constituțională este singurul organism din România capabil să supravegheze și să anuleze alegerile prezidențiale, iar verdictul său în astfel de probleme este final.

„Pare o interpretare foarte îndrăzneață a puterilor (Curții); este complet nouă”, a declarat Jan Wouters, profesor de politică europeană la Universitatea Catolică din Leuven, în Belgia, despre decizia din oficiu a Curții de a anula alegerile. Jan Wouters a declarat că, în multe țări, deciziile privind probitatea alegerilor ar fi luate de o comisie electorală și că, deși o astfel de autoritate există, competențele sale sunt mai degrabă limitate la chestiuni de procedură, logistică și organizare a alegerilor, „așadar, nu am văzut niciodată ceva de acest gen”.

Ioan Stanomir a declarat că instanța a luat decizia cu bună-credință și în apărarea democrației, dar a adăugat: „În modesta mea părere, cel mai mare dușman al Curții Constituționale este propria sa lipsă de legitimitate și credibilitate în ochii multor români”. „Curtea Constituțională este plină de persoane numite politic”, potrivit lui Ioan Stanomir, care a spus că legitimitatea acestor decizii ar fi sporită doar de independența Curții