ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Epidemiologul Neil Ferguson, care a creat unul dintre cele mai citate modele de simulare a propagării coronavirusului, de la Colegiul Imperial din Londra, care a fost citat de organizații precum The New York Times și a jucat un rol esențial în luarea deciziilor la nivel guvernamental, a prezentat miercuri o versiune considerabil revizuită a acestui model, informează Dailywire.com.

Scenariul inițial preconiza 2,2 milioane de morți în Statele Unite și 500 de mii de decese în Marea Britanie, cauzate de Covid-19, în lipsa unor măsuri care să încetinească răspândirea virusului și care să îi reducă evoluția.

Cu toate acestea, la numai o zi după ordonanța de izolare dată în Regatul Unit, Ferguson prezintă niște estimări ale ratei decesului reduse drastic, arătând că este probabil ca mult mai mulți oameni să fie infectați cu acest virus decât crezuse echipa lui, fără a ajunge în fază terminală. Acum, prezice epidemiologul, spitalele vor avea capacitatea să primească lejer pacienții cu Covid-19 și estimează că cel mult 20 de mii de oameni vor muri de la virusul în sine sau de la interferența acestuia cu afecțiuni preexistente, a relatat miercuri New Scientist

Astfel, Ferguson și-a redus estimările de la 500 de mii de morți la 20 de mii.

„Este o schimbare remarcabilă din partea lui Neil Ferguson, care i-a coordonat pe autorii de la Imperial College care avertizau asupra unui număr de 500 de mii de morți, el însuși fiind confirmat cu Covid-19”, a scris joi dimineață pe Twitter Alex Berenson, fost reporter la New York Times.

„El susține acum că Marea Britanie ar trebui să dispună de suficiente paturi la Terapie Intensivă și că, probabil, mai puțin de 20 de mii de britanici vor muri de coronavirus - dintre care mai mult de jumătate ar fi murit oricum până la sfârșitul anului din cauza vârstei și a altor afecțiuni severe”, a adăugat Berenson.

Pentru a pune în context acest număr, trebuie precizat că, în mod curent, mii de oameni mor de gripă anual în Marea Britanie. Potrivit datelor Universității Oxford, rata deceselor cauzate de gripă variază între 600-13.000 pe an.
 
„Pe scurt, ce s-a întâmplat este că au crescut estimările privind transmisibilitatea virusului - care înseamnă că au fost contaminați mult mai mulți oameni decât ne închipuim noi -, ceea ce, în schimb, arată că virusul este mai puțin periculos”, a adăugat Berenson.

„Ferguson prezice acum că epidemia din Regatul Unit va atinge punctul maxim și va regresa în decurs de două-trei săptămâni, față de peste 18 luni de carantină, cât prevedea că ar fi necesare studiul publicat săptămâna trecută”, a subliniat fostul reporter.

„O ultimă mențiune pe această temă: Ferguson creditează izolarea la domiciliu, ceea ce este „interesant” - Marea Britanie a început început implementarea izolării în urmă cu două zile dar, pentru ca aceasta să aibă efect, ar fi nevoie, în teorie, de minimum două săptămâni”, a accentuat Berenson. „Deloc surprinzător, acestei declarații nu i s-a acordat nicio atenție în SUA, am găsit-o numai în articole britanice. Echipa Apocaypse nu este interesată”.

Răzgândirea lui Ferguson survine la doar câteva zile după ce epidemiologul Sunetra Gupta de la Oxford i-a criticat acestuia modelul.

„Sunt surprinsă că există o acceptare atât de necalificată a modelului de la Imperial College”, a afirmat Gupta, citată de Financial Times.

Prof. Gupta a coordonat la Oxford o echipă de cercetători într-o simulare care sugerează că virusul s-a răspândit în mod invizibil cu peste o lună mai devreme decât se anticipase, concluzionând că aproximativ jumătate din populația Marii Britanii a fost deja contaminată cu Covid-19.

Dacă modelul său este exact, mai puțin de una din 1.000 de persoane contaminate ajunge suficient de bolnavă încât să necesite spitalizare, marea majoritate fiind cazuri cu simptome ușoare sau asimptomatice.

Cu alte cuvinte, modelul foarte influent promovat inițial de Ferguson a fost infirmat de ordinele de mărime.