ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Termoscanarea românilor în magazine sau piețe este tot mai contestată. Atât din punct de vedere legal, cât și medical. Chiar medicii spun că luarea temperaturii în perioada stării de alertă nu e edificatoare, existând o serie de factori care pot influența starea febilă a unei persoane.
 
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, explică de ce termoscanarea nu are nicio relevanță medicală, subliniind că acuratețea aparatelor lasă de dorit. De asemenea, medicii din Timișoara indică și situațiile în care o persoană perfect sanatoasă poate prezenta febră, arătând că există mai mulți factori: vîrsta, particularități ale fiecarui om, dar și momentul zilei și anotimpul în care li se măsoară temperatura, potrivit Opinia Timișoarei.

„Ce vreau să accentuez este ca aceste termometre digitale, întâlnite la intrarea în toate supermarketurile, au o valoare de prognostic în anumite limite, in sensul că valoarile de temperatură pot fluctua de la persoană la persoană. Inclusiv dacă termometrul este bine calibrat și dacă este sau nu lipit de frunte poate face diferența. Pe cele pe care le-am cumpărat noi scria ca trebuie poziționate la un centimetru de calota craniană, pe altele scrie ca direct pe frunte. Calitatea de măsurare a temperaturii depinde de metoda de măsurare, dacă este facuta cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de băgat in ureche, cu cel de pus pe frunte. De asta, în funcție de ce tip de termometru se utilizează, aceste intervale de temperatură trebuie evaluate cu prudență. Valorile înregistrate cu aceste termometre la supermarket pot să fie doar orientative, dar nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical”, a spus pentru OpiniaTimișoarei.ro medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babes din Timisoara.


De asemenea, medicul timișorean a mai explicat că pot exista și fluctuații fiziologice. „Este posibil ca gravidele, femeile la ovulație, să aibă valori crescute ale temperaturii corporale, putem sa avem sindroame febrile in anumite tipuri de cancer, la anumite medicamente folosite la pacienții psihiatrici, la unele boli autoimune. De asemenea, infecțiile virale sau bacteriene pot crește temperatura, la fel ca și stresul, lipsa de odihnă, starea de hidratare. Toate acestea pot da stări febrile”, a mai explicat Oancea. In plus, a afirmat el, sunt anumite persoane care funcționează cu temperatura crescută.
 
Retailerul german Lidl a renunțat la luarea temperaturii clienților, scrie Ziarul de Bacău și Brașov Metropolitan, după ce la Bacău a existat un incident la supermarketul Kaufland în care un cetățean a refuzat să permită paznicilor să-i ia temperatura.