ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 25.000 de pacienți aflați pe listele de așteptare ale Serviciului Național de Sănătate Publică (NHS) sunt susceptibili de a avea cancer, deși au fost trimiși la spital pentru o altă afecțiune, sugerează un studiu îngrijorător, potrivit dailymail.

Asta înseamnă că întârzierile în rezolvarea problemei record a celor 7 milioane de pacienți din NHS s-ar putea dovedi mortale, deoarece cancerul este mai ușor de tratat atunci când este depistat din timp. Pacienții trimiși la un specialist cu suspiciune de cancer ar trebui să fie consultați în termen de două săptămâni, iar boala ar trebui diagnosticată sau exclusă în termen de 28 de zile.

Dar persoanele trimise la un consult de rutină, așteaptă în prezent în medie,  pentru orice diagnostic - de zece ori mai mult. Această perioadă prelungită poate da timp tumorilor să crească și să se răspândească, reducând șansele de supraviețuire.

Biblioteca Camerei Comunelor a analizat datele istorice privind traseul parcurs de pacienți înainte de a fi diagnosticați cu cancer.  Cercetătorii au stabilit că aproape un sfert dintre ei au fost inițial trimiși la un specialist fără a avea suspiciuni de cancer, dar au fost ulterior diagnosticați cu această boală. Apoi și-au aplicat constatările la listele de așteptare actuale ale NHS, luând în considerare doar cele șase milioane de persoane care încă mai așteaptă vreun diagnostic.  Analiza - realizată pentru Partidul Laburist - sugerează că există 25.262 de pacienți care vor primi în cele din urmă un diagnostic de cancer, dar a căror boală nu este ÎNREGISTRATĂ. Asta înseamnă, una din 240 de persoane.

Wes Streeting, secretarul din umbră al Partidului Laburist pentru sănătate și asistență socială, a descris cifrele ca fiind „terifiante". În cadrul conferinței anuale a King's Fund, a spus: „Este terifiant să ne gândim că atât de multe cazuri de cancer sunt ratate.

„Pacienții cu cancer trec pe sub radar, nediagnosticați și netratați. Ca pacient al cărui cancer de rinichi a fost detectat doar atunci când am fost la o scanare de rutină, știu cât de important este să depistezi cancerul la timp. Laburiștii vor forma o nouă generație de medici și asistente medicale pentru a trata din nou pacienții la timp.”

Potrivit datelor Oficiului Național de Statistică, 57% dintre pacienții cu cancer pulmonar supraviețuiesc bolii timp de cinci ani sau mai mult atunci când sunt diagnosticați în stadiul cel mai timpuriu, în comparație cu doar 3% dintre cei diagnosticați după ce cancerul a început deja să se răspândească la alte organe.

Dr. Ian Walker, director executiv de politici la Cancer Research UK, a declarat: „Faptul că 25.000 de persoane ar putea rămâne nediagnosticate pe listele de așteptare ale NHS este șocant și îngrijorător. Știm că mulți pacienți cu cancer primesc diagnosticul în timpul unui control de rutină. Acesta este un motiv în plus pentru care mult așteptatul Plan de 10 ani pentru cancer trebuie să fie prima prioritate a noului secretar de stat pentru sănătate.

Acesta a fost promis de ambii săi predecesori și era așteptat în luna iulie a acestui an. În timp ce am avut în mod clar multe schimbări politice, cu cât așteptăm mai mult timp pentru un plan, cu atât mai mult așteptăm să acționăm și cu atât mai mult timp trebuie să aștepte pacienții cu cancer și familiile lor pentru diagnostic și tratament. ”

Aceasta vine în contextul în care noile cifre arată că numărul bărbaților care urmează un tratament pentru cancerul de prostată a crescut cu mai mult de un sfert într-un an. Aproximativ 3 898 de bărbați au fost tratați în august, față de 3 057 în aceeași lună a anului trecut. Amanda Pritchard, director executiv al NHS England, a atribuit această creștere campaniilor de sensibilizare, adăugând că faptul că oamenii care vorbesc despre cancer „pot salva vieți".

„Un număr record- 255.000 de persoane au fost consultate în luna august în urma unei trimiteri urgente de la medicul de familie pentru suspiciune de cancer și aproape 70% dintre pacienți au fost diagnosticați cu această boală.”