ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” din Mogoșoaia  găzduiește, în Galeria Cuhnia, pe parcursul lunii mai, expoziția „GÂNDURI și studii”. Autoarea lucrărilor este Maria-Ilinca ȚOȚA, o artistă care, deși foarte tânără, a dobândit deja vizibilitate în lumea artei plastice bucureștene, aflându-se deja la a treia expoziție personală (ce se adaugă câtorva zeci de expoziții de grup și la peste 200 de participări la concursuri și competiții internaționale, naționale și locale).

Studentă a Universității din București în domeniul Arte Vizuale (programul de studii Artă Sacră), Ilinca a obținut, în urma unei candidaturi dificile, finanțarea federală rusă pentru șapte ani, pentru a  urma cursurile  programului de studii Pictură de Șevalet al prestigioasei Academii Imperiale de Artă din Sankt Petersburg (Ilia Repin), considerată cea mai serioasă școală de pictură de șevalet din lume. Este notabil faptul că de mai bine de jumătate de secol, nici un student român nu a mai reușit să acceadă la această importantă instituție de învățământ.

Maria‐Ilinca a urmat cursuri de artă vizuală timp de doisprezece ani, la început cu prof. Constantin Kessler – cel care a și descoperit‐o la Școala de Muzică și Arte nr. 4 din București ‐ apoi ca elevă timp de opt ani a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, pe care l‐a absolvit, în 2020, ca șefă de promoție.

„Pasionată de frumos, punându-mi întrebări și încercând să le aflu răspunsurile, am realizat câteva lucrări, pe care le-am adus laolaltă, sub semnul acestei expoziții Gânduri & studii, bucurându-mă de oportunitatea de a expune într-un loc atât de greu de istorie, precum Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Expoziția de față este alcătuită din încercările mele de a înțelege formele și de a învăța ce se ascunde sub percepția  aparentă a ochiului, de a descoperi ceea ce se vede în profunzime. 

Am adus pe simeze schițe si studii după motive anatomice, dar și căutările mele pentru rezolvarea  unor probleme compoziționale și cromatice. Pot spune ca cel mai mult mă bucură parcursul, procesul realizării unei lucrări, problemele care apar și soluțiile la care mă provoacă, toate fragmentele care se asamblează spre a-și găsi locul rânduit, să se încadreze în puzzle-ul final. Mă bucur că acum pot fi văzute lucrările mele de către public și nădăjduiesc ca, prin descoperirea lor, oamenii să regăsească în ei o parte din bucuria pe care am trăit-o și eu, lucrând la ele.”

Expoziția de față a fost gândită ca o selecție a celor mai reprezentative studii de grafică ale autoarei, de către curatorul Mădălina MIREA, coordonator al programului cultural al Centrului de Cultură de la Palatul Mogoșoaia.

Expoziția „GÂNDURI și studii” se vizitează deja începând de duminică, 25 aprilie și expunerea va continua pe tot parcursul lunii mai.

Sâmbătă 8 mai, ora 15.00, va avea loc deschiderea oficială a expoziției, prilej cu care va avea loc și la microrecital de muzică clasică, susținut de membri orchestrei Domino. Tineri interpreți ne vor propune piese ce acoperă un repertoriu divers de muzică clasică.

Pentru mai multe informații, accesați Ilinca.art și PalateleBrâncovenești.ro.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews