ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare pentru România, invită publicul la un dublu eveniment sub genericul „Drumul Basarabiei spre casă”, pentru a marca împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, se transmite palatulculturii.ro, anunță Radio Chișinău.

Sub acest generic, la 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Complexul Muzeal Național Moldova, Palatul Culturii Iași, bdul Ștefan cel Mare, nr.1 va găzdui:

• Expoziția "Monumentele Basarabiei Furate” - între 26 martie-9 aprilie 2023 , Muzeul de Istorie a Moldovei, Palatul Culturii Iași, bdul Ștefan cel Mare, nr.1;

• Lansarea volumelor „Războiul monumentelor”, autor Iulian Rusanovschi, și „Contemporani cu eternitatea” din ciclul „Eugen Doga-Mergând după soare” , coordonator al ediției Ambasador Iuliana Gorea Costin, urmat de un Recital artistic, susțínut de Maestru în Artă Viorel Burlacu – 30 martie, ora 15.00, Sala Voievozilor, Palatul Culturii, Iași.

Expoziția, compusă din 32 de panouri tematice, aduce în atenția publicului o serie de monumente din spațiul basarabean, datând din perioada interbelică.

„Războiul Monumentelor”, vol.2 (restabilirea monumentelor românești interbelice din Republica Moldova 2010-2022) face parte din cele trei volume care cuprind succesiv monumentele interbelice din nordul Bucovinei, Basarabiei și Transnistriei (primul volum tipărit în 2018 ); peste 50 de monumente restabilite la inițiativa autorului, ASCOR și Asociația Monumentum; mormintele/cimitirele eroilor români căzuți pe teritoriul Basarabiei în cele două Războaie Mondiale.

Albumul "Contemporani cu Eternitatea” inserează amintiri, reflecții și evocări adresate compozitorului Eugen Doga de diverse personalități din spațiul istoric românesc.

Manifestarea se bucură de prezența doamnei Ambasador Iuliana Gorea COSTIN, iar la festivitate vor vorbi avocat Iulian Rusanovschi și protagoniștii volumului „Contemporani cu Eternitatea”.