ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Expoziția itinerantă „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos” a fost vernisată vineri, 14 februarie, la Muzeul Național „Brukenthal” din Sibiu. Până la începutul lunii martie, publicul interesat are posibilitatea să admire vechi cărți de cult, icoane și obiecte liturgice din colecția Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, informează Mitropolia Ardealului

Expoziția vernisată la Sibiu este organizată de Muzeul Arhiepiscopiei Dunării de Jos din Galați, în colaborare cu Asociația culturală „Octavian Smigelschi” din Sibiu. După ce a fost adusă în luna decembrie a anului 2018 la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia, iar în 2019 la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – Museikon, la Complexul Muzeal Bistrița și la Muzeul Orașului Oradea, expoziția a fost adusă publicului sibian pentru a face cunoscut patrimoniul spiritual al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, păstrat în muzeul amintit.
 
Realizată cu binecuvântarea ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și adusă la Sibiu cu binecuvântarea ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, expoziția aduce în fața publicului o serie de cărți vechi de cult, din secolele XVII-XIX, tipărite în Moldova, Transilvania și Țara Românească, cum ar fi Cazania lui Varlaam, Apostolul lui Constantin Brâncoveanu, Biblia de la Blaj și Ceaslovul de la Brașov.

Potrivit descrierii de pe site-ul BrukenthalMuseum.ro, expoziția mai cuprinde și alte tipărituri de epocă: Apostolul domnitorului Constantin Brâncoveanu – 1704, Dumnezeieștile și Sfintele Liturghii a lui Constantin Mavrocordat – 1741, Biblia de la Blaj – 1795, Ceaslovul de la Brașov – 1835, Sfânta Evanghelie a lui Antim Ivireanul – 1693, două manuscrise de muzică psaltică realizate la începutul secolului al XX-lea ș.a. Expoziția invită la reflecție asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintași și responsabilizare pentru conservarea și valorificarea valorilor patrimoniale bisericești. 

„Prin prietenia pe care o avem cu muzeul de la Galați, un muzeu tânăr, am organizat o expoziție itinerantă care a început la București, a circulat în spațiul Transilvaniei și a ajuns la Sibiu. Expoziția ne arată ce a fost tipărirea cărților vechi în România, circulația cărților vechi în spațiile celor trei provincii românești și o încununează cu câteva icoane lipovenești, grecești și românești specifice acestui ținut al Dunării de Jos”, a declarat dr. Alexandru Chituță de la Muzeul Național Brukenthal Sibiu.

La rândul său, directorul muzeului Arhiepiscopiei Dunării de Jos, consilierul cultural pr. Cosmin Ilie a prezentat conținutul expoziției, insistând asupra mesajului de unitate în credință și în simțire românească, transmis de obiectele expuse, multe dintre ele circulând la vremea respectivă în toate provinciile românești.

„În acest periplu, numărul de vizitatori a fost de 30.000 și de aceea am putea spune că Transilvania a luat cunoștință de aceste valori de patrimoniu. Expoziția vorbește despre unitate, pentru că sunt volume de carte apărute în cele trei provincii istorice, volume care au avut o circulație națională. Expoziția mai vorbește despre darul mare făcut de oameni care au rămas în istorie, vorbește despre voievozii noștri, despre ierarhi, despre tipografi și, mai ales, despre mari filantropi, pentru că aceste cărți, în marea lor majoritate, nu au fost de vânzare, ci multe dintre ele au fost dăruite de domnitori și de ierarhi preoților pentru a învăța poporul”, a explicat directorul muzeului Arhiepiscopiei Dunării de Jos, consilierul cultural pr. Cosmin Ilie, făcând aluzie la faptul că 2020 a fost declarat de Patriarhia Română „anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a transmis un mesaj de binecuvântare, prin intermediul consilierului cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

„Prin aceste exponate, odată cu cartea, vă întoarceți într-un centru al tipăriturilor, aici, la Sibiu, unde, de la Filip Moldoveanul, nu s-au mai oprit tiparnițele, indiferent că au fost românești sau au fost nemțești, căci  ele funcționează și tipăresc până în zilele noastre. Ne puneți față în față cu identitatea noastră, identitatea religioasă fiind una cu identitatea lingvistică și de neam”, a transmis Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Expoziția itinerantă „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos” poate fi vizitată până pe 1 martie, de miercuri până duminică, între orele 9-17, la Casa Albastră din cadrul Muzeului Național „Brukenthal” (Sibiu, Piața Mare nr. 4-5).