ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” a găzduit cu bucurie, timp de o lună și jumătate, minunatele lucrări ale pictorului Mihai Nechita.  Astăzi, 9 ianuarie, de la ora 18.30, finisajul (închiderea) expoziției va deveni prilejul unei întâlniri de suflet cu artele - pictura, muzica, literatura, dar și cu istoria, la început de 2018, an în care se sărbătorește Centenarul Marii Uniri. 
Întreaga manifestare este și un omagiu adus memoriei Majestății Sale Regele Mihai I, la 40 de zile de la plecarea sa în Veșnicie, dat fiind că următoarea expoziție va cuprinde fotografii ale membrilor Familiei Regale, de la Regele Carol I, la Regele Mihai I. 

La eveniment vor participa scriitorii Odilia Roșianu, Eugeniu Toma, Mihai Floarea, Ileana Toma, precum și pictorii Marcel Chițac și Valeriu Pantilimon.


Mihai Nechita-Burculeț este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, pictor și iconar, în a cărui pictură se îmbină într-o manieră deosebită elemente tradiționale românești, ortodoxe cu influențele școlilor de pictură Spaniolă, Flamandă, Olandeză și evident Românească. 
Pictura lui se bazează pe elemente bizantine și tradiționale românești și tinde către universalitate. Majoritatea picturilor sunt suprarealiste create în tehnică realistă. Picturile sale oglindesc imaginea absolut individuală a lumii lui înconjurătoare, foarte multe picturi arătând legătura cu satul său natal prin peisaje, culori, case, dar și prin obiecte în diverse compoziții. O temă preferată este atitudinea dar și superficialitatea umană, ironia subtilă, teatrul lumii noastre. Portretele prezintă personaje imaginare și unele foarte apropiate pictorului, din familie: mama, soția, fiica, fiul, sau autoportrete în diferite atitudini, cum ar fi "Autoportretul la 80 de ani". 

 
O parte importantă a muncii pictorului Mihai Nechita-Burculeț este legată de credința ortodoxă. El se preocupă nu numai cu pictura de icoane, dar și cu restaurarea unor obiecte de cult și a picturii bisericești, atât tehnic cât mai ales din punctul de vedere al istoriei artei. 

În afară de pictură, în sfera de preocupări ale artistului sunt și proiectele urbanistice-peisagistice și de restaurare a monumentelor istorice și de artă. Din lucrările proiectate de acesta amintim monumentul troiță închinat deținuților lagărului comunist pentru deținuți politici din Târgu Ocna, lângă fostul penitenciar.

Citând de pe situl artistului, o scurtă definire a artei pictorului Mihai Nechita-Burculeț ar suna în felul următor: ”o combinație armonioasă de suprarealism, umor și sentimente adânci”.

Evenimentul de închidere al expoziției, va avea loc începând cu ora 18:30 la Liceul Pedagogic ”Anastasia Popescu”, din strada Zborului, numărul 7-9, în zona bulevardului Corneliu Coposu din Capitală.

Pentru mai multe detalii despre Mihai Nechita, puteți vizita http://mihainechita.ro/.