ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce curăța un congelator într-un centru de cercetare a vaccinurilor din Pennsylvania, un laborant a descoperit mai multe flacoane congelate pe care era scris „variolă”, fapt care a declanșat o investigație a FBI și CDC, potrivit unor relatări de presă recente, informează Live Science.

Doar două laboratoare din lume - un laborator al CDC din Atlanta, Georgia, și un laborator de arme biologice din Rusia, din perioada Războiului Rece - pot deține în mod legal mostre ale virusului mortal, a relatat anterior Live Science. În incidentul recent, un total de 15 fiole - 5 etichetate cu „variolă” și 10 etichetate cu „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile împotriva variolei) - au fost descoperite într-un laborator al companiei Merck, potrivit unei alerte destinate „exclusiv uzului oficial” trimisă marți (16 noiembrie) conducerii Departamentului pentru Securitate Internă și obținută de Yahoo News
 
„Nu există niciun indiciu că cineva a fost expus la numărul mic de fiole congelate”, a afirmat CDC într-o declarație pentru Yahoo News. „Laborantul care a descoperit fiolele purta mănuși și o mască de protecție”. CDC, partenerii săi din administrație și oamenii legii investighează acum problema, potrivit declarației. „Vom oferi detalii suplimentare pe măsură ce acestea vor fi disponibile”, a precizat CDC.
 
Variola este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul variola; „a fost una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute de omenire”, provocând milioane de decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății

Variola este singura boală infecțioasă care a fost eradicată de pe planetă, ultimul caz natural cunoscut fiind raportat în Somalia în 1977.
 
Investigația a dus la închiderea temporară a centrului de cercetare. Alerta preciza că CDC intenționa să transporte, miercuri (17 noiembrie), fiolele într-un alt centru, pentru a fi testate, potrivit Yahoo News.
 
Testele de laborator efectuate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) ar fi arătat că flacoanele pe care scria „variolă” conțineau, de fapt, vaccinia, virusul utilizat în vaccinul antivariolic. Potrivit unei declarații făcute de CDC la sfârșitul zilei de joi, 18 noiembrie. nu s-a găsit nici o dovadă că fiolele conțineau virusul variola - virusul care provoacă variola.

Aceasta nu este prima dată când fiole cu variolă au fost găsite într-un laborator de cercetare; în 2014, angajații Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) au descoperit șase fiole într-o încăpere de depozitare, potrivit CNN.