ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dosare judiciare recent desecretizate dezvăluie că au fost folosite în total opt mandate de percheziție pentru a colecta informații în cazul dosarelor clasificate împotriva fostului președinte Donald Trump și a consilierului său, informează Epoch Times.

Anterior, publicul știa doar despre unul dintre aceste mandate de percheziție, cel care a fost folosit pentru a percheziționa locuința lui Trump de la Mar-a-Lago, Florida, la 8 august 2022. Un judecător a publicat o versiune redactată a acelui dosar la scurt timp după ce Trump a dezvăluit existența acestuia anul trecut.

Dar înregistrările tribunalului federal făcute publice la 25 iulie arată că autoritățile au folosit șapte mandate de percheziție suplimentare în cadrul anchetei. Conținutul acestor mandate de percheziție rămâne sigilat, împreună cu declarațiile sub jurământ care le însoțesc - declarații sub jurământ care justifică motivele perchezițiilor.

În plus, guvernul a făcut publică o versiune mai puțin redactată a declarației de avere originale de la Mar-a-Lago, inclusiv o fotografie recent dezvăluită a aproximativ 61 de cutii de documente stivuite într-o cameră de depozitare de la reședința fostului președinte.

Informațiile nou dezvăluite aruncă mai multă lumină asupra amplorii investigației guvernului asupra lui Trump. Documentele dezvăluie, de asemenea, că Departamentul de Justiție (DOJ) afirmă că sunt necesare măsuri de precauție suplimentare pentru a asigura siguranța martorilor și a altor persoane legate de acest caz.

"Aceste preocupări sunt deosebit de acute în acest caz extraordinar de mediatizat, în care personalul de aplicare a legii a fost deja vizat", au scris avocații DOJ.

Niciun alt detaliu despre această acuzație nu este divulgat într-un dosar judiciar de 13 pagini, parțial redactat, pe care DOJ l-a scris într-un dosar (pdf) redactat la 30 iunie și desecretizat la 25 iulie.

Ordinul de desigilare al judecătorului magistrat al SUA Bruce Reinhart a venit ca răspuns la eforturile organizațiilor de presă de a scoate documentele. Grupurile de presă și de interes public au depus inițial dosarul în urmă cu aproape un an, solicitând înregistrările raidului de la Mar-a-Lago.

În luarea deciziei sale, judecătorul a declarat că a pus în balanță potențialul prejudiciu pentru guvern și dreptul publicului de a avea acces la documente.

Dosarele recent desecretizate arată că autoritățile au încercat să examineze "spații, dispozitive și conturi" prin intermediul a opt mandate de percheziție.

Cu toate acestea, pe baza informațiilor dezvăluite separat în procesul penal împotriva lui Trump, este clar că autoritățile au confiscat telefoanele mobile ale consilierului său, Walt Nauta, cu luni în urmă.

Mar-a-Lago este menționat în mod specific într-unul dintre mandatele de percheziție, dar toate celelalte șapte mandate de percheziție și declarațiile sub jurământ rămân sub sigiliu.

"Au confiscat telefoanele mobile ale clientului meu în conformitate cu un mandat de percheziție în noiembrie, iar astăzi vă spun că nu pot pune la dispoziția noastră copii criminalistice ale telefoanelor mobile ale clientului meu", a declarat avocatul Stanley Woodward.

El a făcut aceste remarci în fața judecătoarei Aileen Cannon în timpul unei audieri din 18 iulie, potrivit unei transcrieri pe care The Epoch Times a obținut-o.

În timpul ședinței de judecată, Woodward nu a dezvăluit numărul de telefoane mobile confiscate.

O coaliție de organizații de presă a susținut că desigilarea pe 8 iunie a acuzațiilor federale împotriva lui Trump și a lui Nauta ar trebui să ducă la publicarea unei versiuni neredactate sau mai puțin redate a declarației sub jurământ de la Mar-a-Lago și a mandatului de percheziție. Aceștia au susținut, de asemenea, eliberarea înregistrărilor conexe.

Departamentul de Justiție nu a obiectat la desecretizarea unor părți din înregistrări, dar a declarat că alte informații trebuie să rămână nedivulgate din cauza preocupărilor pentru siguranța persoanelor și a "chestiunilor încă secrete care au avut loc înaintea marelui juriu".

La 12 iunie, DOJ a depus o moțiune sigilată pentru a împărtăși cele opt mandate de percheziție "și materialele justificative" cu avocații care îi apără pe Trump și pe Nauta.


DOJ, într-un dosar din 7 iulie, s-a opus divulgării anumitor informații către organizațiile de presă, menționând că instanțele de judecată au fost în mod tradițional "foarte deferente" față de solicitările guvernului de a păstra materialele sigilate.

Judecătorul a fost de acord cu DOJ în ceea ce privește majoritatea afirmațiilor sale potrivit cărora porțiunile de înregistrări trebuiau să fie ținute secrete. DOJ a declarat că a dorit să evite dezvăluirea "mandatelor de percheziție și a etapelor de investigație pe care guvernul nu le-a dezvăluit niciodată publicului".

În timp ce unele pasaje suplimentare din mandatul de percheziție original folosit pentru a percheziționa Mar-a-Lago au fost dezvăluite acum, bucăți mari de informații de pe 15 pagini din cele 35 de pagini ale dosarului rămân redactate.

Nauta și Trump au pledat amândoi nevinovați. Judecătoarea Cannon a stabilit ca procesul lor să aibă loc la 20 mai 2024, la tribunalul federal la care este repartizată, în Fort Pierce, Florida.

Dacă această dată se menține, procesul lui Trump s-ar putea încheia chiar înainte de Convenția Națională Republicană, unde acesta încearcă să devină candidatul prezidențial al partidului pentru alegerile din 2024.