ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pictorul Daniel Codrescu și echipa sa vor termina lucrul la mozaicul din registrele inferioare ale absidei altarului Catedralei Naționale în preajma Sfintelor Paști. Ei au oferit pentru Basilica.ro imagini cu etapele de lucru la acestea.

Dar mai este, încă, mult de lucru.

În contextul în care Primăria Capitalei și Guvernul au tăiat drastic din fondurile obținute din taxelor noastre și care ar fi trebuit să fie atribuite finalizării Catedralei Mântuirii Neamului, ActiveNews reia chemarea către toți românii credincioși să devină ctitori ai Catedralei Naționale.

Și o să dăm exemplul Românului Absolut, pe care putem să-l considerăm un ctitor ideatic al Catedralei. Știm cu toții că Eminescu a numit Biserica Ortodoxă "maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei și unitatea etnică a poporului" și "păstratoarea elementului latin (...) care a stabilit și a unificat limba noastra într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise". 

Și că tot Eminescu a apărat adeseori Biserica Națională, spunând: "Cine combate Biserica și ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal și orice i-o veni in minte, dar numai român nu este!".

Iar într-un articol din Timpul, apărut la 4 iulie 1881, Eminescu afirma: "Noi înșine, în marea capitală a României, a cărei populație ar ajunge curând la un sfert de milion, nu avem o singură catedrală, o singură zidire religioasă acătării. Lucrul se explică prin împrejurarea că Bucureștii sunt un oraș relativ nou și că n-au fost totdauna capitală. Credem însă că, daca, cu autorizarea Corpurilor legiuitoare, s-ar putea face escepție de la absoluta prohibițiune a loteriilor în țara noastră, această escepție ar putea să se facă cel mult în favorul bisericei statului.”

Iată de ce vă invităm să vă alăturați Marelui Român și să ne facem datoria de români: să înălțăm Catedrala cu eforturile noastre. "A fi bun român nu e un merit (…) ci o datorie pentru orice cetățean al acestui stat, ba chiar pentru orice locuitor al acestui pământ, care este moștenirea esclusivă și istorică a neamului românesc”, scria patronul nostru, părintele jurnalisticii românești, Mihai Eminescu, tot în Timpul, la 1881.

Fiți ctitori ai Catedralei noastre! Unde statul nu dă, să pupăm noi!

PICTĂM CATEDRALA . RO !

Cele mai noi imagini de pe șantierul unde se realizează montarea picturii în mozaic pot fi văzute la Basilica.

Iar în emisiunea Trinitas TV „Talent și Efort”, pe care o publicăm mai jos, veți putea viziona câteva crâmpeie din arta lui Daniel Codrescu.

Puteți contribui și Dvs la realizarea impresionantei picturi. Află mai multe detalii la 0799.887.955 sau la ctitor@catedralaneamului.ro.

De asemenea, puteți face o donație într-unul din conturile de mai jos.

Fiți parte din proiect!
Donați pentru PICTURA Catedralei Naționale:

Patriarhia Română

RO91RNCB0075004895030395 (LEI)
RO64RNCB0075004895030396 (EURO)

Titular: Patriarhia Română
Banca: BCR – Banca Comercială Română 

Donații pentru CONSTRUCȚIA Catedralei Naționale

  • În orice unitate de cult a Bisericii Ortodoxe Române: veți primi chitanță personalizată
  • 2 EUR prin SMS la numărul 8822: nu se aplică TVA; valabil în Vodafone, Orange și Telekom
  • Plată online pe Catedralaneamului.ro
  • Prin depunere de numerar / virament bancar:LEI: RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109, BCR Sector 4, București
    EUR: RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111, BCR Sucursala Sector 4, București
    USD: RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110, BCR Sucursala Sector 4, București