ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O ceață densă, denumită „Fogvid-24”, a afectat călătoriile în SUA și Marea Britanie, provocând întârzieri ale zborurilor, dificultăți feroviare și pericole pe autostrăzi. Pe rețelele de social media, utilizatorii au scris că s-au îmbolnăvit după expunerea la ceață. 

Rapoartele arată că ceața a afectat transportul aerian, sistemele feroviare și autostrăzile din mai multe zone. Cele mai importante aeroporturi din Marea Britanie și SUA au înregistrat întârzieri și anulări ale zborurilor.. Aeroporturile Heathrow, Luton și Manchester din Regatul Unit au înregistrat „perturbări majore” ca urmare a vizibilității reduse. În Statele Unite, regiunile afectate sunt în principal California, Texas, Florida și secțiuni din Midwest.

Teoria conspirației?

Pe internet, ceața a alimentat teoriile conspirației. Unii susțin că este o ceață chimică, nu un fenomen natural.
 
Videoclipurile și imaginile de pe platforme precum X (fostul Twitter) arată utilizatori care ar atribui simptome precum febră, oboseală și dureri în gât în urma expunerii.
 
Termenul „Fogvid-24” seamănă cu COVID-19 datorită presupuselor asemănări ale simptomelor.

Reacții publice

Social media a amplificat îngrijorările. Videoclipurile etichetate „Fogvid-24” au devenit virale, utilizatorii împărtășind relatări despre presupuse îmbolnăviri bruște după ce au ieșit în aer liber.
 
 
 
 
 
 
Smart Dust
 
Unii utilizatori au susținut că ceața a fi de fapt Smart Dust(praf inteligent), o tehnologie de colectare a datelor.
 
Praful inteligent este o rețea fără fir de senzori minusculi care colectează și transmit în mod autonom date din mediul lor. Fiecare „mote” al acestor sisteme microelectromecanice are dimensiunea unui bob de nisip și poate detecta în timp real stimuli externi precum lumina, temperatura, mișcarea, sunetul, substanțele chimice și presiunea aerului. Dimensiunile lor mici și construcția ușoară din siliciu le permit să fie suspendate în aer, precum praful.

Praful inteligent are în componența sa un sistem de senzori electromecanici minusculi care detectează și transmit fără fir date în timp real din mediul lor. Măsurate la un milimetru cub sau mai puțin, aceste dispozitive sunt dispersate în cantități mari ca un grup în rețea suspendat în aer.

Sezonorii - de un milimetru cub sau mai puțin - comunică și transmit date în timp real printr-o rețea fără fir.
 
Dezvoltate inițial de cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, aceste dispozitive sunt implementate în cantități mari și pot măsura practic orice în timp ce plutesc în aer.

La fel ca majoritatea celorlalte dispozitive internet-of-things, senzorii inteligenți de praf rămân în comunicare continuă între ei și raportează către un server central prin rețele Wi-Fi sau celulare. Deoarece scopul lor principal este colectarea de date, aceste sisteme inteligente sunt echipate pentru a sprijini o mare varietate de cazuri de utilizare, de la sprijinirea echipelor de recunoaștere să acceseze zone îndepărtate în zonele de luptă până la monitorizarea culturilor agricole, precum și a pacienților din interiorul corpului lor. Cu toate acestea, majoritatea modelelor de praf inteligent rămân în stadiul conceptual.

Și „în timp ce dispozitivele inteligente de praf nu sunt în prezent la fel de mici ca particulele de praf”, a declarat pentru Built In Shubhodeep Paul, inginer principal bio-MEMs la Nautilus Biotechnology, „cercetătorii își propun să reducă dimensiunea lor la cea a unui fir de praf folosind nanotehnologia”.

Chiar și așa, această tehnologie de colectare a datelor a stârnit un mare interes atât din partea entităților guvernamentale, cât și a celor corporatiste, cu o valoare de piață globală proiectată să ajungă la 392 de milioane de dolari până în 2032.