ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel Brasov l-a achitat pe jurnalistul Dan Andronic dupa ce a constatat ca DNA l-a inculpat pentru că e om de presă, scrie Lumea Justiției. Este vorba de dosarul cunoscut sub numele de „Ferma Băneasa”.

Motivarea deciziei arată că introducerea în dosar a jurnalistului Dan Andronic s-a produs pentru că în unele discuții purtate de unii inculpați s-ar fi menționat numele acestuia, „ca fiind persoana prin intermediul căreia vor controla presa”, dar și pentru ca și-a făcut treaba de jurnalist și de consultant media, scriu jurnaliștii de la Lumea Justiției care au publicat în exclusivitate motivarea celor 18 achitari dispuse de Curtea de Apel Brasov in mega-dosarul cunoscut public sub denumirea "Ferma Baneasa”

Or, a reținut instanța, „publicarea unor articole în ziar ori oferirea de consultanță în domeniul relatiilor cu publicul” nu poate reprezenta o infracțiune de complicitate la trafic de influență, așa cum au dorit procurorii DNA Brașov să acrediteze, Curtea dispunând în final achitarea lui Dan Andronic în baza art. 16 lit. b) CPP – „fapta nu este prevazută de lege penală”.

Aceeași situație se întâlnește și în sentința Curtii de Apel Brașov și în ceea ce-l privește pe avocatul Robert Roșu, achitat în baza art. 16 lit. a) CPP – „fapta nu există” pentru pretinsa infracțiune de trafic de influență, scrie luju.ro.

DNA l-a acuzat pe Robert Roșu că, exercitându-și profesia de avocat, prin aceea că a notificat instituții publice, a încheiat acte si împuterniciri, a redactat notificări și memorii, a participat la ședințele comisiilor de retrocedare și alte activități specifice unui avocat, a avut un rol esențial în „activitatea grupului” de obținere a unor imobile din Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa.

Dupa ani de plimbat prin instante si audieri de martori, Curtea de Apel Brasov a constatat ca Robert Rosu "a desfasurat o activitate normala de avocat”, iar probele administrate in cursul urmaririi penale si in cursul cercetarii judecatoresti nu confirma sustinerile DNA conform carora acesta ar fi comis vreo fapta de pretindere ori de primire a unor bunuri in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa functionarii publici competenti.

Practic, atât avocatul Robert Roșu, cât și jurnalistul Dan Andronic au fost luați de DNA pentru că și-au exercitat profesiile, din actele dosarului reieșind chiar că fiecare dintre aceștia s-a preocupat ca toate actele întocmite să fie legale.
 
Articolul integral poate fi citit pe site-ul Lumea Justiției.