ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revista BMJ i-a cerut co-fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, să elimine un avertisment care descurajează utilizatorii Facebook să împărtășească un articol despre deficiențele din cadrul studiului Pfizer privind vaccinul COVID, spunând că verificatorii de fapte "incompetenți" ai platformei etichetează în mod neobosit poveștile ca fiind false, potrivit The Defender.

Într-o scrisoare deschisă, editorii The BMJ au explicat modul în care unii cititori nu reușesc să posteze articolul său din 2 noiembrie pe Facebook. Alți cititori au primit avertismente de tip pop-up care îi avertizează că, dacă aleg să împărtășească "informații false", postările lor ar putea fi clasate mai jos în fluxul de știri al Facebook.

Avertismentul de pe Facebook îndrumă utilizatorii către Lead Stories, un site de verificare a faptelor finanțat de gigantul social media. Lead Stories are o captură de ecran a articolului cu o ștampilă peste care scrie "Defecte revizuite" și un URL care conține fraza "hoax-alert".

"Considerăm că "verificarea faptelor" efectuată de Lead Stories este inexactă, incompetentă și iresponsabilă", au scris editorii The BMJ, Fiona Godlee și Kamran Abbasi. "Nu reușește să furnizeze nicio afirmație de fapt pe care articolul din The BMJ a greșit".

Articolul din The BMJ de luna trecută a documentat o serie de practici deficitare care ar fi putut afecta integritatea datelor și siguranța pacienților în cadrul studiului de fază 3 pentru vaccinul COVID al Pfizer. Un denunțător a furnizat către The BMJ documente interne ale companiei, fotografii, înregistrări audio și e-mailuri de la o companie de cercetare contractuală care supraveghea unele locații de testare.
 
ActiveNews a tradus integral articolul de dezvăluiri, care a provocat valuri în lumea medicală și a fost obliterat de mass-media mituită de Guvern în România și de BigPharma în lume.
 
 

Administrația americană pentru alimente și medicamente a refuzat să inspecteze locurile afectate, în ciuda faptului că a primit o plângere directă în 2020, a precizat The BMJ. Vaccinul Pfizer, numit Comirnaty, a primit aprobarea în august 2021.

"Există, de asemenea, o preocupare mai largă pe care dorim să o ridicăm", a scris The BMJ în scrisoarea sa către Zuckerberg. "Suntem conștienți de faptul că The BMJ nu este singurul furnizor de informații de înaltă calitate care a fost afectat de incompetența regimului de verificare a faptelor de la Meta".

Meta este numele noii companii-mamă a Facebook, care deține și Instagram.

Luna trecută, Instagram a "interzis din umbră" organizația non-profit  Cochrane,  cu sediul în Marea Britanie, care oferă informații de înaltă calitate pentru a îmbunătăți cunoștințele și luarea deciziilor în domeniul sănătății.

Utilizatorii Instagram au fost blocați să eticheteze contul Cochrane, care are peste 16.000 de urmăritori. O fereastră pop-up spunea că Cochrane a "postat în mod repetat conținut care contravine Orientărilor noastre comunitare privind conținutul fals despre COVID-19 sau vaccinuri".
 

Cochrane a declarat că nu știe ce a declanșat interdicția din umbră de câteva săptămâni, dar a speculat că ar fi putut fi vorba de rapoartele sale despre ivermectină.

"Dacă scopul este de a reduce conspirațiile și dezinformarea, este mult mai bine să permitem discuțiile și dezbaterile și să fim deschiși și onești în legătură cu informațiile pe care le avem, inclusiv cu deficiențele și limitările", a declarat Cochrane.

Facebook nu este singurul client al Lead Stories. Compania lucrează, de asemenea, pentru Google, ByteDance (proprietarul TikTok) și Poynter Institute for Media Studies.

Misiunea declarată a verificatorului de fapte este de a "vâna poveștile, imaginile, videoclipurile și postările în trend care conțin informații false pentru a le verifica cât mai repede posibil".

BMJ l-a îndemnat pe Zuckerberg să acționeze rapid, "în special pentru a corecta eroarea legată de articolul din The BMJ și pentru a revizui procesele care au dus la această eroare; și, în general, pentru a reconsidera investiția și abordarea în ceea ce privește verificarea faptelor în general".