ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a externat luni seara din spitalul unde fusese internat cu COVID-19, continuând tratamentul la Casa Albă, el a postat pe Facebook și Twitter un mesaj optimist în care spunea că nu va permite închiderea țării din cauza epidemiei, deoarece mulți cetățeni mor anual de gripă obișnuită, în ciuda vaccinării, deci americanii vor trebui să învețe să trăiască și cu noul coronavirus.

Facebook i-a șters postarea în care compara epidemia de coronavirus cu cea de gripă sezonieră, iar Twitter i-a etichetat mesajul cu avertisment, informează Agenția Reuters, citată de 3Dots.ro.

Twitter nu a suprimat postarea lui Donald Trump, dar a ascuns-o în spatele unei notificări ce arăta că poate conține informații eronate.

„Postarea a încălcat regulile Twitter privind răspândirea de informații înșelătoare și potențial dăunătoare despre COVID-19. Totuși, Twitter a decis că ar putea fi în interesul publicului ca postarea să rămână accesibilă”.

Dar ce a spus președintele celei mai puternice țări din lume încât anticorpii inteligenței artificiale s-au activat împotriva dreptului său de liberă exprimare pe social media?

„Se apropie sezonul gripal! În fiecare an, mulți oameni, uneori peste 100.000, mor din cauza gripei, chiar în ciuda vaccinării. Avem de gând să închidem țara? Nu, am învățat să trăim cu gripa, la fel cum vom învăța să trăim cu Covid, mult mai puțin letal pentru majoritatea grupelor de risc”, a scris Donald Trump pe Twitter. 

Probabil aceleași afirmații le-a făcut și pe Facebook, însă acolo nu le putem accesa, din cauză că au fost șterse definitiv. Ne punem însă încrederea că o agenție serioasă precum Reuters nu dezinformează atunci când relatează despre acest fapt.
 
Războiul lui Zuckerberg contra lui Trump trebuie privit în contextul mai larg al bătăliei pentru Casa Albă, cenzurarea președintelui american reflectând de fapt poziționarea concernului Facebook pe câmpul de luptă. De data aceasta a dat-o în bară, pentru că ștergerea mesajului președintelui SUA a provocat mult mai multe reacții decât dacă ar fi fost lăsat.
 
Președintele Donald Trump a încercat în 2020 să înăsprească reglementările pentru giganții tehnologici, în sensul reformei secțiunii 230 din Legea privind comunicațiile, care oferă companiilor tehnologice protecție împotriva răspunderii asupra conținutului postat de utilizatori și, implicit, asupra modului cum administrează ele acest conținut.
 
Joia trecută, Comitetul de Comerț al Senatului SUA a votat în unanimitate pentru a aproba trimiterea de citații directorilor executivi ai Twitter, Google Alphabet și Facebook, pentru o audiere care ar putea avea loc înainte de alegerile prezidențiale, cu privire la imunitatea de care se bucură companiile de social media în fața legii.