ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rețeaua de socializare a fost nevoită să își ceară scuze după ce a publicat un sondaj în care utilizatorii erau întrebați dacă ar trebui să li se permită pedofililor să solicite poze sexuale de la copii pe platforma social media.
 
După cum scrie ziarul The Guardian, Facebook și-a cerut scuze recentul sondaj care a intrigat utilizatorii de internet. Practic, aceștia erau puși să-și dea cu părerea depre modul în care cred ei că societatea ar trebui să se ocupe de pedofili pe rețelele de socializare. Una dintre întrebări suna așa: „Există o gamă largă de subiecte și comportamente care apar pe Facebook. Într-o lume ideală în care tu ai putea stabili politicile Facebook, cum ai proceda în fața următorului scenariu: la un mesaj privat în care un bărbat adult cere unei fete de 14 ani imagini sexuale”.

Utilizatorii puteau selecta ca răspuns următoare variante: „Acest conținut ar trebui să fie permis pe Facebook și nu mă deranjează să îl văd” sau „acest conținut ar trebui să fie permis pe Facebook, dar nu vreau să îl văd” sau „Acest conținut nu ar trebui să fie permis pe Facebook, și nimeni nu ar trebui să-l vadă”. O ultimă variantă era „nu am nici o preferință”.

O altă întrebare a fost aceea dacă unui adult ar trebui să i se permită să ceară imagini sexuale ale minor pe Facebook, opțiunile de răspuns variind de la „utilizatorii Facebook decid regulile votând și anunță Facebook” și „Facebook decide singur regulile”.
 
Ca să se edifice și mai bine, sondajul Facebook a vrut să afle de la utilizatori cine ar trebui să decidă regulile referitoare la un astfel de conținut. Variantele de răspuns propuse au fost: ”Facebook singură”, „Facebook cu ajutor din partea unor experți externi, DOAR experți externi”, „utilizatorii Facebook.” 

Yvette Cooper MP, președintele Comisiei pentru afaceri interne din Marea Britanie, a criticat Facebook pentru publicarea acestui sondaj, pe care l-a calificat drept  „stupid și iresponsabil”. „Faptul că bărbați cer copiilor de 14 ani să trimită imagini sexuale nu este numai împotriva legii, ci un abuz  grav și un act de exploatare a copiilor. Nu îmi pot imagina că șefii Facebook ar vrea așa ceva pe platforma lor și nu ar trebui să realizeze sondaje care să sugereze că ar tolera acest lucru sau ar sugera utilizatorilor Facebook că acest lucru ar putea fi vreodată acceptabil”.