ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata israeliană a desfășurat un amplu efort de supraveghere în Cisiordania ocupată pentru a monitoriza palestinienii prin integrarea recunoașterii faciale cu o rețea tot mai mare de camere și smartphone-uri, potrivit descrierilor programului de către soldații israelieni, informează Washington Post.

Inițiativa de supraveghere, desfășurată în ultimii doi ani, implică în parte o tehnologie pentru smartphone-uri numită Blue Wolf, care captează fotografii ale fețelor palestinienilor și le potrivește cu o bază de date de imagini atât de extinsă încât un fost soldat a descris-o ca fiind "Facebook-ul secret al armatei pentru palestinieni".
 
Aplicația telefonului clipește în diferite culori pentru a avertiza soldații dacă o persoană urmează să fie reținută, arestată sau lăsată în pace.

Pentru a construi baza de date folosită de Blue Wolf, soldații s-au întrecut anul trecut în a fotografia palestinieni, inclusiv copii și bătrâni, cu premii pentru cele mai multe fotografii colectate de fiecare unitate. Numărul total de persoane fotografiate nu este clar, dar, cel puțin, a fost de ordinul miilor.

Programul de supraveghere a fost descris în interviurile realizate de The Post cu doi foști soldați israelieni și în relatări separate pe care aceștia și alți patru soldați recent disponibilizați le-au oferit grupului de susținere israelian Breaking the Silence și care au fost ulterior împărtășite cu The Post.
 
O mare parte din program nu a fost raportată anterior. În timp ce armata israeliană a recunoscut existența inițiativei într-o broșură online, interviurile cu foștii soldați oferă prima descriere publică a domeniului de aplicare și a operațiunilor programului.

Pe lângă „Lupul Albastru”, armata israeliană a instalat camere de scanare a feței în orașul divizat Hebron pentru a ajuta soldații de la punctele de control să identifice palestinienii chiar înainte ca aceștia să prezinte cărțile de identitate.
 
O rețea mai largă de camere de televiziune cu circuit închis, denumită "Hebron Smart City", asigură monitorizarea în timp real a populației orașului și, după cum a declarat un fost soldat, poate vedea uneori în casele private.
 
Citiți mai multe detalii AICI