ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Site-ul american de știri politice RealClearPolitics a pus pe jar verificatorii factuali (fact checkers) într-un articol în care îi critică pe cei de la PolitiFact și FactCheck.org pentru analiza „jenantă” pe care au făcut-o anterior cu privire la teoria scurgerii virusului SARS-CoV-2 din laboratorul din Wuhan.

„Despre cum verificatorii factuali au gestionat greșit dezbaterea privind originea COVID-19”, au titrat John Hirschauer și Chandler Lasch, autori RealClearPolitics, citați de Fox News.

„În timp ce originea exactă a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, rămâne necunoscută, mai mulți verificatori factuali și instituții media s-au aflat într-o postură jenantă atunci când o teorie pe care o respinseseră anterior ca fiind „nefondată” a primit din nou atenție din partea oamenilor de știință”, au afirmat Hirschauer și Lasch. „Această teorie susține că noul coronavirus nu a provenit din contactul oamenilor cu un animal infectat, ci a fost scăpat - intenționat sau nu - de la Institutul de Virusologie din Wuhan”.

În concluzie, RealClear a scris: „Schimbarea radicală a atitudinii presei față de teoria scurgerii din laborator ar trebui să îi pună în gardă pe cei care verifică faptele să nu pronunțe victoria în dezbateri încă nerezolvate pe teme științifice. Verificatorii factuali ar trebui să evite tentația de a trata afirmațiile legate de teorii științifice, care sunt prin natura lor opinii, ca fiind chestiuni clare și obiective. Problemele științifice nu se rezolvă prin ridiculizare, ci prin dezbateri deschise și o examinare onestă a dovezilor.”

În mod similar, Washington Post a publicat o rectificare a unui articol vechi de 15 luni, intitulat „Tom Cotton continuă să repete o teorie a conspirației privind coronavirusul, care a fost deja dezmințită”.

„Versiunile anterioare ale acestui material și titlul acestuia au caracterizat în mod inadecvat comentariile senatorului Tom Cotton (republican, din partea statului Arkansas) cu privire la originile coronavirusului”, se arată în rectificarea scrisă deasupra articolului. „Termenul 'dezmințit' și utilizarea de către The Post a sintagmei 'teorie a conspirației' au fost șterse, deoarece, atunci, ca și acum, nu exista o concluzie fermă privind originea virusului”.

Criticii au atacat mass-media că suferă de „amnezie” când vine vorbe de reflectarea informațiilor privind posibilele origini ale COVID-19. Multe publicații și mulți „experți” au respins teoria scurgerii din laborator ca fiind „marginală”, până când un articol al Wall Street Journal a dezvăluit că trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan au dezvoltat simptome asemănătoare cu cele ale noului coronavirus în noiembrie 2019. Dr. Anthony Fauci a declarat, de asemenea, că nu este „convins” că virusul s-a format în mod natural.