ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Factură la gaz de aproape 33 de mii de lei pe lună sau circa o mie de lei pezi pentru o biserică din Cluj în care se slujește la 16 grade celsius, iarna. Preotul Dan Cișmaș a spus că factura s-a triplat față de aceeași perioadă din anul trecut, în condițiile în care enoriașii din donațiile cărora se plătește încălzirea au și ei facturi cel puțin dublate la casele lor.
 
„A venit „fãcãtura” la gaz

Nu ar mai fi multe de zis, pur și simplu sunt fãrã cuvinte. Tocmai ce am primit factura la gaz, pe luna ianuarie. Din pricina faptului cã de la începutul anului tariful ne-a fost mãrit cu 250%, avem de platã suma de 32.714 lei. Asta numai pe luna ianuarie. Baiul și mai mare e cã suntem abia în mijlocul iernii.
 
E mai mult de o mie de lei pe zi. Aș putea sã încep sã calculez cât plãtim pe orã. Sã nu creadã cineva cã stãm în mânecã scurtã; în bisericã sunt 16 grade, cât sã ne putem ține slujbele zilnice.
 
Oricum, ne înscriem cu grație pe lista bisericilor, mãnãstirilor și asezãmintelor care au primit facturi la energie de zeci sau sute de mii de lei lunar. Cine plãtește aceste facturi? Tot enoriașii, bieții de ei, care au primit și acasã facturi duble la întreținere. 
 
Încã un lucru. Gândiți-vã cã pe luna ianuarie a anului trecut am avut de platã 12.900 de lei. Acum avem 32.714 de lei. Aproape triplu. Când vi s-a triplat un venit într-un an de zile? Orice crestere a veniturilor (salariu, pensie etc) se face cu 5-10, maxim 20%. Si atunci cum e posibil ca aceastã cheltuialã sã se tripleze de la o lunã la alta? 
 
Am sunat și am cerut explicatii. Ideea e cã trebuie sã plãtim, iar pe urmã „vedem ce se poate face”. Eșalonãm. Rate doar cu buletinul. Mulțumim, sunteți foarte drãguți!”, a scris pe Facebook pr. Dan Cișmaș, paroh al Catedralei Mănăștur din Cluj-Napoca.