ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Studenții care finalizează studiile de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anul viitor nu vor mai realiza lucrări de licență. Decizia a fost luată la cererea studenților, potrivit decanului facultății, Șerban Diaconescu.

Viitorii absolvenți ai Facultății de Drept nu mai trebuie să pregătească lucrări de licențe pentru a absolvi, începând cu sesiunea din iulie a anului universitar 2024-2025, iar studiile se vor încheia cu un test grilă.
 
Redăm declarațiile integrale ale lui Șerban Diaconescu, decan al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru Edupedu.ro:

Reporter: Este adevărat că, la Facultatea de Drept, studenții din anul al IV-lea nu vor mai realiza lucrări de licență?

Șerban Diaconescu: De anul viitor, da. În sesiunea din februarie 2025, lucrarea de licență se va realiza.

Reporter: De ce s-a luat această decizie?

Șerban Diaconescu: Au fost mai multe considerente avute în vedere de către Consiliul profesoral. În primul rând, solicitarea studenților în acest sens. În egală măsură am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului. Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens. Și punea și studentul, și cadrul didactic în posturi extrem de delicate de a face, dincolo de munca firească, pe care o ai pentru elaborarea unei lucrări de licență, o imensă muncă de documentare și de justificare și să arăți de ce nu e vorba de plagiat și că peste 90% din ceea ce programele prezintă acolo nu au nicio legătură cu noțiunea de plagiat.

Reporter: Vă gândiți să înlocuiți această lucrare de licență cu o altă metodă de evaluare?

Șerban Diaconescu: În cadrul materiilor de anul al IV-lea și mai devreme există materii care îndrumă studenții cu privire la realizarea unei lucrări: 2 materii de scriere juridică. Una dintre ele a fost introdusă tocmai pentru a compensa, la nivelul tehnologic actual… mă rog, aveam în vedere, pe termen lung, renunțarea la lucrarea de licență.

Reporter: Există vreun comunicat oficial sau vreun anunț public făcut de Facultatea de Drept?

Șerban Diaconescu: Comunicatul a fost făcut pe plan intern, față de studenții noștri și față de cadrele didactice, dar pentru public nu am avut în vedere generarea unei dezbateri publice pe această temă, pentru că nu am apreciat ca fiind oportun așa ceva.

Reporter: Reacțiile din partea studenților au fost, în mare parte, pozitive, presupun.

Șerban Diaconescu: La cererea lor a fost eliminată lucrarea de licență. Ei au inițiat acest demers, nu noi. Au făcut un sondaj. Peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru. Acesta a fost motivul pentru care am optat pentru varianta conferită de lege și care, de altfel, se aplică și la Universitatea din București încă din 2017.