ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Propunerea a venit din partea BNR, iar Custodele Coroanei admite că, mai întâi, trebuie găsit în arhive inventarul podoabelor trimise la Moscova de străbunica Majestății Sale, potrivit tvr.ro

Familia Regală a vizitat vineri reverva de aur a Băncii Naționale a României.
Șeful Casei Regale a văzut pentru prima dată inventarul original al tezaurului Băncii Naționale a României trimis în timpul Primului Război Mondial în Rusia.  Și care, din 1920 se dă din mână în mână, de la guvernator la guvernator, cu o misiune sfântă.

În decembrie 1916 și în vara lui 1917 au plecat către Moscova două trenuri încărcate în 20 de vagoane cu lingouri de aur, monede și alte valori ale Băncii Naționale. În total,  91 de tone de aur, dar și obiecte de patrimoniu. La acestea s-au mai adăugat două casete cu bijuteriile Reginei Maria, evaluate la 7.000.000 de lei aur.

Consilierul guvernatorului, Cristian Păunescu, membru în comisia mixtă româno-rusă de recuperarea a tezaurului, i-a cerut fiicei Regelui Mihai să revendice aceste bijuterii.

Familia Regală a României a vizitat și actuala rezervă de aur a BNR. Acolo nu intră oricine. În buncărul de la subsolul clădirii este păstrată jumătate din rezerva de 103,7 tone de aur a BNR, pentru că restul a fost depozitat la Londra.

Lecția financiară de care a avut parte Custodele Coroanei i s-a făcut și Regelui Mihai în anii ‘30 și ‘40, dar și în 2007, chiar de către guvernatorul BNR.