O biserică din județul Constanța a fost scoasă la licitație de către un executor judecătoresc, din cauza unui litigiu între parohie și firma care a reconstruit clădirea, pentru stingerea unei datorii de aproximativ 360.000 de lei, scrie Mediafax.

În 2009, parohia din localitatea Bugeac a decis reconstruirea vechii biserici, ce data din 1863, iar pentru aceasta a contractat o firmă.

Societatea nu și-a primit însă banii datorați, astfel că a acționat Parohia Bugeac în instanță, iar în vara anului trecut o instanță a Judecătoriei Medgidia a încuviințat executarea silită a debitoarei, respectiv „Parohia Bugeac”, pentru recuperarea sumei de 359.736,31 lei debit și 300 lei cheltuieli de judecată conform titlului executoriu.

De recuperarea debitului s-a ocupat un birou al unui executor judecătoresc din circumscripția Curții de Apel Constanța, iar acesta a stabilit pentru data de 3 aprilie 2019 licitația pentru vânzarea bisericii.

„În data 03.04.2019, ora 12.00, va avea loc în Constanța (...) vânzarea la licitație publică a imobilului situat în Bugeac, comuna Ostrov, jud. Constanța, (…) imobil compus din teren intravilan în suprafață de 1.298 mp și construcție (lăcaș de cult nefinalizat - biserică) cu o suprafață construită la sol de 175 mp, proprietatea debitoarei Parohia Bugeac. Prețul la care a fost evaluat imobilul este de 423.785 de lei și a fost stabilit de evaluator …”, se arată în dosarul de executare.
eprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, de care aparține Parohia Bugeac, spun însă că, prin lege, astfel de lăcașuri de cult nu pot fi supuse executării, dar o comisie a instituției încearcă să medieze situația.

„Noi încercăm să mediem aceste neînțelegeri apărute între parohie și firma constructoare, pentru stingerea datoriilor. Legea prevede clar că bunurile bisericești sacre, ca lăcașurile de cult, sunt imprescriptibile și insesizabile. Probabil că cine a stabilit executarea s-a grăbit când a stabilit să scoată la licitație lăcașul de cult. Suntem însă convinși că situația va fi depășită și biserica va rămâne a credincioșilor, așa cum este firesc și legal”, a declarat purtătorul de cuvânt Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.

Surse din Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Constanța au recunoscut negocierile purtate cu Arhiepiscopia Tomisului și au precizat că se caută soluții pentru stingerea debitului.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews