ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Era după Crăciun, în zilele când oamenii postau pe facebook platouri și cadouri. Pe aceiași pereți ce fuseseră plini, cu doar un an în urmă, de lumânări și de regrete eterne. Era înainte de Revelion, când nu corupția ucide, ci spaima că o să petreci singur noaptea, în fața televizorului.

Ȋn ziua de 28 decembrie, Tribunalul București a decis să respingă toate contestațiile formulate împotriva trimiterii în judecată a dosarului Colectiv. Ceruseră refacerea cercetărilor doi dintre patronii clubului și administratorii firmei de artificii. Trăgeau de timp, zilele petrecute sub control judiciar se scad din pedeapsă. Ȋnsă întoarcerea dosarului la procurori fusese cerută și de câțiva dintre părinții celor care au murit în incendiu din Colectiv, dar și de o parte dintre răniți. Judecătorii au spus pas. Decizia e definitivă.

Procesul Colectiv poate începe. Cu toate marile hibe ce există în acest dosar, cu toate semnele de întrebare lăsate prin concluziile expertizelor și, mai ales, cu marea nedreptate care li se face celor răniți în incendiu.

Ȋn dosarul prin care patronii clubului au fost trimiși în judecată figurează, ca părți civile, rudele celor 64 de victime decedate și doar 20 de persoane vătămate „în raport de care s-a pus în mișcare acțiunea penală”. 

Dar la Colectiv au fost răniți 146 de oameni. 108 dintre ei au fost internați în spital. Și doar 20 vor putea cere dezdăunarea în acest proces, ca la o ruletă absurdă stabilită de onor justiția română.

Poate începe un proces penal, ce are ca scop stabilirea adevărului și înfăptuirea dreptății, cu o nedreptate evidentă? Poate! Atâta vreme cât dosarul disjuns din cel mare, în care e inculpat pirotehnistul care a adus, montat și aprins artificiile în club, zace încă nesoluționat la Parchetul General. Aici ni s-a spus că ar fi fost „transferați” răniții ce fuseseră șterși cu guma de pe lista părților civile. Ȋn acest dosar, în care nu se mai întâmplă nimic de 9 luni. Deși el se bazează pe același probatoriu, pe aceleași expertize și declarații, ca și  dosarul mare, care a fost soluționat în 6 (șase) luni.

Au obosit procurorii? Am uitat noi. Ȋn plus, ziua în care judecătorii au decis că e în regulă să fie încălcat dreptul unor oameni de a se constitui părți civile a picat între Crăciun și Revelion. Când buletinele de știri abundă de sarmale, pensiuni și schiori.

Ieri însă, brusc, națiunea și-a amintit de Colectiv. Noroc cu Dunca, nominalizat pentru un post în Guvern. „Primul om demis după incendiul de la Colectiv a ajuns acum ministrul Tineretului și Sportului!”, a scris Tolontan pe facebook. Iar poporul a reacționat prompt: 4.000 de like-uri, 4.000 de share-uri, 380 de comentarii. Națiunea e trează! 

„Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, instituție condusă la vremea respectivă de Dunca, au fost în control la Clubul Colectiv pe 30 octombrie 2015, cu 24 de ore înainte de incendiul în care și-au pierdut viața 64 de tineri și alți 100 au fost răniți”, scrie Tolontan.

Știți cu ce se ocupă cei de la Protecția Consumatorului, nu-i așa? I-am văzut în tradiționale știri din preajma sărbătorilor: verifică etichete, miros carnea din galantare, apasă pe cântare. Nu e treaba lor să numere extinctoarele sau căile de acces în caz de incendiu. N-au nici atribuții și nici competențe în domeniu. La Colectiv, și fiscul putea să vină în control cu o zi înainte, asta nu i-ar fi culpabilizat pentru nenorocirea ce a urmat. 

Dunca a picat atunci din funcție doar pentru că așa au crezut alții că vor scăpa. N-a fost singurul demis aiurea în zilele acelea... Poți să-i reproșezi lui Dunca prea desele greșeli gramaticale sau pafarismul în materie de sport, dar să-l legi de Colectiv, doar pentru a arăta că n-ai uitat subiectul, mi se pare un lucru exagerat. Și greșit, pentru că transformă toată povestea într-o vânătoare de muște.

Colectiv e un subiect mult prea complicat. Dar niciodată n-a fost vorba aici despre Protecția Consumatorului, carne alterată sau băuturi contrafăcute. Colectiv e o tragedie în care și-au pierdut viața 64 de oameni. E un proces care va începe, pornind de la un dosar plin întrebări lăsate fără răspuns și de la atitudinea injustă față de răniți, a procurorilor și a judecătorilor, deopotrivă. 

Colectiv e doar o poveste rece, care nu mai face share-uri.