ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro a declarat colegilor de la Ziarul Național că 50% din terenurile Agenției Domeniilor Statului au fost arendate străinilor, multe dintre acestea pe 49 de ani.

”Dacă facem o analiză o să vedeți că 50% din terenurile ADS-ului este arendat străinilor. Uitați-vă la Insula Mare a Brăilei, unde acționari sunt cetățeni din Emiratele Arabe Unite. Avem Maria Trading, cu acționari libanezi, Agricover, cu acționari iranieni. După care avem europenii, cu olandezii, care sunt cei mai mulți, și danezii, iarăși foarte mulți. Toți au terenuri de la ADS. În anii 2003-2004 ADS a concesionat terenuri pe 49 de ani, cu arendă de 300 de kg de grâu la hectar (contravaloarea acestei cantități, că nimeni nu plătește în grâu), și nu li se pot modifica contractele, care sunt mai dure decât Constituția. Statul român nu-și poate renegocia redevențele la intervale de timp optime, la 5-7 ani, este inadmisibil să lași la nesfârșit un bun în folosința unor oameni care înmagazinează toată subvenția, toate contractele de finanțare și, în final, toate aceste produse nu rămân în România. Ba mai mult, am creat și enclave, pentru că unii dintre ei aduc lucrători străini, nu mai angajează români”, a declarat Arion.

Potrivit președintelui Pro Agro, ”Legislația românească îi protejează pe cei care dețin o proprietate care, cândva, a aparținut ADS-ului, adică statului, un fost sediu IAS, un teren, orice. Vă dau un exemplu, dacă un IAS a avut o fermă la Slobozia și un cetățean sirian deține acel sediu de fermă, dacă ADS are teren de arendat în Slobozia acel cetățean sirian are drept de preempțiune la arendă, prin atribuire directă. Adică nu se face licitație, nu se face nimic. Pur și simplu i se dă terenul, că așa prevede legea de funcționare a ADS-ului și de concesionare a terenurilor”.

Continuarea poate fi citită la Ziarul Național