ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Federația Sanitas din România consideră că Legea carantinei și izolării încalcă drepturile personalului medical și auxiliar din sistemul sanitar public de stat și din cel de asistență socială, în condițiile în care impune detașarea personalului medical și auxiliar fără acordul acestuia, precum și supraîncărcarea medicilor cu obligații anti-sociale (decizia de a trimite pacienții în carantină sau izolare, de a le confisca bunurile sau de a le trimite copiii în grija asistenței sociale) și continuarea încălcării unor drepturi cetățenești.
 
Reprezentanții medicilor consideră că, prin legea carantinării și izolării, guvernanții și parlamentarii „au încărcat fără discernământ desaga și așa plină de responsabilități a salariaților din sistemul sanitar”. Aceștia din urmă le cer senatorilor să analizeze cu atenție proiectul legislativ în chestiune și să corecteze toate anomaliile pe care Guvernul le-a strecurat în conținutul său.

„FEDERAȚIA SANITAS a urmărit cu interes și stupoare, în ultimele 3 zile, traseul LEGII privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic!

Interesul nostru este relativ, în principal, la următoarele aspecte, devenite deosebit de grave pe parcursul ultimelor 4 luni:

- Încălcarea în continuare a drepturilor personalului medical și auxiliar din sistemul sanitar public de stat și cel de asistență socială (vezi art. 15, alin. 3 – care permite detașarea personalului medical și auxiliar fără acordul acestuia);

- Supraîncărcarea cu obligații aproape anti-sociale a medicilor (vezi art. 6, alin. 2 și 3, art. 7, alin. 8 și 9) care vor fi responsabili de trimiterea în izolare/carantină a persoanelor suspecte!

- Încălcarea/limitarea în continuare a unor drepturi cetățenești!

Studiind modificările proiectului de lege, pe traseul legislativ, am constatat că atât guvernanții, cât și parlamentarii români, indiferent de culoarea politică, au pus mână de la mână și au încărcat fără discernământ desaga și așa plină de responsabilități a salariaților din sistemul sanitar! Și, dacă nu le-a fost suficient să fie numiți torționari, de acum vor putea fi numiți și distrugători de familii, de bunuri, din moment ce medicii vor fi obligați să decidă asupra libertății populației, a confiscării/distrugerii bunurilor celor suspecți și, apoteotic, asupra trimiterii minorilor în grija asistenței sociale!

Astfel, salariații din sănătate, se găsesc într-o ipostază absolut halucinantă: sunt sclavi din punct de vedere al drepturilor/relațiilor de muncă și inchizitori din punct de vedere al obligațiilor la locul de muncă!

Și toate acestea în condițiile în care același personal medical este deja epuizat psihic și fizic, iar legiuitorii nu dau niciun semn că s-ar gândi la posibilitatea de a adapta un program redus de muncă pentru cei ce tratează COVID-19 de mai bine de 4 luni, un nou normativ de personal sau posibilități de recuperare a capacității de muncă pentru soldații în alb aflați în linia întâi!

Solicităm Senatului României să analizeze cu atenție acest proiect de act normativ și să corecteze toate anomaliile pe care este pe cale să le legifereze, înainte ca personalul din spitalele publice de stat, contaminat în număr nepermis de mare cu noul virus, epuizat și supraîncărcat de reponsabilități să capituleze!”, a transmis sâmbătă Federația SANITAS pe pagina proprie de social media.
 
Șeful DSU, Raed Arafat, susține că sindicaliștii de la SANITAS nu au citit Legea carantinării și se bazează pe fake news apărute în presă, pentru a-si justifica criticile la adresa proiectului.

„Acest comunicat al celor de la SANITAS se bazează pe foarte mult fake news văzut în presă. Dacă ar fi citit legea, atunci n-ar mai fi spus că medicii devin inchizitori. Efectiv nu au citit legea”, susține Raed Arafat, citat de Curentul

Sanitas are, însă, dreptate. Forma legii aprobate de Camera Deputaților prevede la art 6. că „(2) Prin excepție de la alin. (1) în situația în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară și informează direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, pentru maximum 24 de ore”, iar la art.7 (8) „Prin excepție de la alin. (1) în situația în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară și informează direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, pentru maximum 24 de ore”. (Textul legii poate fi citit AICI