ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Federația Sanitas din România, care reprezintă interesele a peste 120.000 de români din categoriile profesionale din sănătate, asistență socială și medicină școlară, se opune proiectului Ordonanței de Urgență, prin care angajații care nu se vaccinează trebuie să se testeze periodic, pe banii lor, relatează Qmagazine.

Iată motivele invocate de Federația Sanitas:

1. Personalul de îngrijire care intră în contact cu beneficiarii din centrele rezidențiale este testat periodic încă din luna aprilie 2020, fără a reprezenta vreun pericol de transmitere sau răspândire a virusului SARS-CoV-2; pe cale de consecință nu se impun măsuri suplimentare de supraveghere.

2. Personalul care a trecut prin boală este protejat de anticorpii dobândiți, dar acest lucru nu se are în vedere și nu se propune dozarea anticorpilor la personalul infectat cu SARS-CoV-2.

3. Transferarea suportării costurilor testărilor periodice din bugetul DSP în bugetul personal al angajaților reprezintă un atac la adresa veniturilor realizate de către angajați și o modalitate indirectă de constrângere sau condiționare a prezenței lor la locul de muncă.

4. Măsura este discriminatorie deoarece pune angajații din sectorul de asistență socială în situația de a-și valorifica la un nivel inferior veniturile realizate, în raport cu alte categorii de lucrători în sectoare publice.

5. Deficitul de personal din sistemul de asistență socială este recunoscut, iar formele de condiționare și constrângere pe care Guvernul intenționează să le ia la adresa acestuia poate duce la pierderi de personal cu consecința perturbării activității de îngrijire a beneficiarilor.

6. Nu există niciun alt sector de activitate în care vaccinarea sau, după caz, suportarea costurilor testării să fie obligatorii.

Apreciem faptul că Guvernul României trebuie să rezolve problema creșterii ratei de vaccinare prin metode stimulative și nicidecum prin condiționări ori constrângeri, iar măsurile vor trebui aplicate în mod unitar tuturor sectoarelor de activitate care deservesc publicul, fără discriminare, altfel, statul român se dovedește încă odată pentru unii mumă și pentru alții ciumă!