ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a adoptat în mare grabă, în decembrie 2022, un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege, avertizează Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, potrivit AGERPRES.

"Conform Proiectului de lege inițiat și aprobat de Guvern fără parcurgerea etapelor legale de consultare publică, transmis apoi în procedură de urgență spre adoptare Senatului României, se dă o lovitură decisivă majorității regiilor autonome ale statului, forțând reorganizarea acestora prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. Totodată, se prevede și faptul că, de la intrarea în vigoare a legii, nu mai pot fi înființate regii autonome care să desfășoare în principal activități economice. Astfel, dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii.

Din punctul nostru de vedere, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a fi administrate și exploatate de societăți pe acțiuni sau de SRL-uri. După înființarea acestor societăți pe acțiuni, cel mai probabil, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesați de păduri și de lemnul românesc vor putea deveni acționari majoritari (anumite firme cu capital străin care procesează cantități importante de lemn în România au deja poziții dominante pe piață față de operatorii economici autohtoni). Astfel, pădurea publică de stat și lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimoniul public, va încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile anumitor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie de interes național funcționează la parametri optimi, cu rezultate economice de excepție.

Statul român este pe cale să facă încă o greșeală capitală după ce a privatizat sectorul bancar, petrolul, rafinăriile, producția și distribuția de energie, combinatele petrochimice, combinatele siderurgice, industria producătoare de autocamioane, tractoare și mașini agricole, șantierele navale și toate celelalte", iar "interesul național este ignorat total, deși pădurile sunt incluse în Legea siguranței naționale nr. 51/1991, care prevede că orice acțiuni sau inacțiuni ce lezează interesele economice strategice ale României, constituie amenințări la adresa securității naționale.

Nu reprezentăm decât interesul pădurii românești, al sectorului silvic și al membrilor noștri de sindicat, lucrători în domeniu. Pe această cale dorim să salutăm mesajele de susținere primite în aceste zile de la o parte din oamenii politici, reprezentanți ai partidelor aflate la guvernare dar și a celor din opoziție pe care-i asigurăm de toată considerația celor peste 15.000 de membri de sindicat ai Federației Silva. Decidenții politici pot contribui efectiv la susținerea acestei cauze, prin votul de respingere în Parlamentul României a formei actuale a Proiectului de lege promovat de Guvern, înregistrat la Senat cu nr. L831/2022, care va intra în dezbatere în procedură de urgență, odată cu începerea sesiunii parlamentare", au transmis reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură Silvia.
 
Un numă mare de sindicaliști s-au strâns în Piața Victoriei, iar protestul a durat trei ore, scrie Agerpres.

Pe parcursul acțiunii de protest, oamenii au afișat pancarte cu mesaje precum „Nu vă bateți joc de pădurile României”, „Nu faceți experimente pe pădurile statului” „Nu distrugeți locurile de muncă”  și „Nu înstrăinați pădurile statului. Nu privatizați Romsilva”.

Reprezentanții angajaților din domeniul silvic reclamă faptul că Executivul a adoptat „în mare grabă”, în decembrie 2022, un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege, prin care toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată.
 
 
 
 „Dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii. Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa – Administrația Serviciilor de Trafic Aerian și Autoritatea Aeronautică Civilă Română este Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care administrează o suprafață de 3,1 milioane de hectare de păduri, pe care statul român încă le mai are în proprietate, la care se mai adaugă o suprafața de 1,1 milioane hectare păduri ce aparțin altor categorii de proprietari, pentru care Romsilva asigură administrarea și serviciile silvice pe bază de contracte”, susțin sindicaliștii.
 
 „Pentru un pumn de arginți de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, singura bogăție și resursă regenerabilă pe care această țară o mai are și a cărei valoare este una inestimabilă. România beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro, iar sub presiunea unor negocieri neinspirate care au stat la baza aprobării PNRR, recunoscute public inclusiv de reprezentanți guvernamentali și a unor recomandări trasate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Guvernul României pune în pericol soarta celor 3,1 milioane hectare păduri proprietate publică de stat, care stochează în prezent un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare ce depășește 100 miliarde euro”, susțin reprezentanții RomSilva.
 
FOTO: Agerpres